Prebrojani svi glasovi nakon izbora u Hrvatskoj, HDZ relativni pobjednik

Potpuni rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora

Fena
12.09.2016 17:16

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske objavilo je u ponedjeljak popodne potpune rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora koji potvrđuju da je HDZ relativni izborni pobjednik, a da se nova hrvatska Vlada neće moći formirati bez koaliranja.

Od 151 mjesta u Hrvatskom saboru, HDZ je sam ili u koaliciji osvojio 61 zastupničko mjesto, izvjestio je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Narodna koalicija ima 54, Most 13, Živi zid s partnerima osam, IDS/PGS tri, Bandićeva Koalicija za premijera dva, HDSSB i nezavisna lista Željka Glasnovića imaju po jedno zastupničko mjesto, javlja Hina. 

Srpsku manjinu u Saboru zastupat će Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević, mađarsku Robert Jankovics, talijansku Furio Radin, češku i slovačku Vladimir Bilek. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Nedjeljnim prijevremenim izborima odazvalo se 52,59 posto birača, oko deset posto manje u odnosu na izbore u novembru 2015. Od 3,76 miliona, glasalo je njih 1,97 miliona.

Obrađena su sva biračka mjesta, a izbori se neće ponavljati ni na jednom. DIP će službene rezultate izbora 10. i 11. septembra objaviti nakon što se iscrpe sva pravna sredstva u zaštiti biračkog prava ili proteknu rokovi za njihovo podnošenje.

Od ponoći teče rok od 48 sati za zaštitu izbornog prava u postupku izbora. Ukoliko postoji nezadovoljna strana, dužna je prigovor podnijeti u roku 48 sati od isteka ovoga dana, taj je rok dakle, 13. i 14. septembra, kaže Hrvatin. Istekom toga roka, DIP će pričekati dan ili dva da eventualno pristignu prigovori upućeni poštom.

Ukoliko takav prigovor bude podnesen, tada DIP ima rok od 48 sati od dana njegovog zaprimanja donijeti rješenje o prigovoru. Protiv rješenja DIP moguća je žalba Ustavnom sudu koji ponovno u roku 48 sati od dana primitka žalbe mora odlučiti u roku 48 sati.

- Postoji mogućnost da se ti rokovi produže ako za odlučivanje o prigovoru ili žalbi treba prikupiti određenu dokumentaciju - napominje predsjednik Povjerenstva. 

Nakon što isteknu ti rokovi ili bude odlučeno da se prigovor odbija i to potvrdi Ustavni sud, tada će potpuni izborni rezultati postati konačni i službeni i poslužit će kao rezultat temeljem kojeg će se konstituirati Hrvatski sabor, podsjetio je Branko Hrvatin.

Oglasi

NA VRH