REGION

Hrvatska: Okončana druga runda pregovora HDZ-a i Mosta

Sastanak iza zatvorenih vrata o formiranju Vlade

(A.Č.)

19.9.2016

HDZ i Most nezavisnih lista danas su održali drugi sastanak u središnjici HDZ-a kako bi pregovarali oko formiranja Vlade.

Most je došao u proširenom sastavu u odnosu na prošlosedmične pregovore, osim Bože Petrova, u HDZ su došli i Ante Čikotić, Miroslav Šimić, Ivan Kovačić i Nikola Grmoja.

Puna četiri sata trajali su pregovori iza zatvorenih vrata. Razgovaralo se o uvjetima Mosta koji se odnose na demokratizaciju izbornog sustava, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, Zakona o HRT-u, Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtke koje bi se odnosilo na mala i srednja poduzeća, piše Jutarnji.hr.

- Drago mi je za način na koji su protekla oba razgovara - da se razgovara argumentima. Kao što je Plenković izdvojio, neke stvari su provedive odmah, a neke ne. Možete napraviti kompromis kada ima boljih prijedloga, kada postoje dobri argumenti. Imamo kvalitetan razgovor i očekujem da će stručne skupine koje smo zadužili obaviti svoj posao. Očekujem da ćemo u ponedjeljak biti gotovi barem sa sedam jamstava koje smo postavili. Za neke aktivnosti treba više vremena, na bolji način se može napraviti, ali i sistematičnije.

Ono što su svi novinari izdvajali kao potencijalni problem je ZERP. Napravit će se niz aktivnosti koje se trebaju napraviti da bi se na kraju uopće dogodio gospodarski pojas. To su stvari za koje smo uvažili argumente druge strane. Mi možemo pokazati konstruktivni dijalog kad nam se daju argumenti. Za HRT pretplatu nam je u cilju da će se ići u tom smjeru, previše bi bilo da se to napravi u prvih mjesec dana i nadam se da ćemo doći na željenu granicu unutar šest mjeseci - kazao je nakon pregovora Petrov i napomenuo kako uopće nije bilo govora o nikakvim ministarstvima.

Plenković je kazao kako nisu razgovarali o predsjedniku Sabora, već o sadržaju.

- Pristup HDZ-a je da zajedno sastavimo program koji će sadržavati cjelovite mjere. Precizirali smo danas izvedive pojedine točke. HDZ podržava da se koriste 3 preferencijalna glasa. Tu smo se brzo dogovorili. Glede prava zastupnika mislim da ćemo naći dobra rješenja. HRT se treba restrukturirati, pitanje pretplate je u njihovoj nadležnosti. To nisu stvari koje se mogu dogovoriti na temelju dviju politika. Neke stvari će se riješavati odmah na početku, a neke u odgovarajućem hodogramu, rekao je Andrej Plenković.

- Sada nismo izdefinirali koja od jamstva će ići odmah. Slažemo se da je potrebno napraviti puno stvari, ali treba se napraviti sustavno. U ovom trenutku ne pregovaramo ni sa kim, već želimo uspostaviti kvalitetan odnos. Gospodina Plenkovića moram preporučiti za buduće pregovore sa sindikatima, jer je zaista dobar. To govori da se ne razbacuje obećanjima - kazao je Petrov.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.