REGION

Dvije i po decenije nakon zločina: Kapetan Dragan danas pred splitskim Županijskim sudom

Optužen za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima

(D. K.)

20.9.2016

Nekadašnjem komandantu Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, na splitskom Županijskom sudu danas počinje suđenje za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Vasiljković će na optuženičku klupu sjesti dvije i po decenije nakon zločina koje je, kako se navodi u optužnici, počinio sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, te u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca, gdje je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Rasprava će uz osiguranje na visokom nivou početi čitanjem optužnice, izjašnjavanjem o krivici i uvodnim govorima stranaka, nakon čega će predsjednik Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Damir Romac odlučiti o redoslijedu izvođenja dokaza.

U optužnici je navedeno 55 svjedoka, no riječ je samo o osobama koje je predložila optužba, dok odbrana tek treba predložiti svoje svjedoke, piše Dnevnik.hr.

Bude li odbrana predložila, svjedoke iz Srbije saslušat će najvjerovatnije putem video-linka, ako oni ne budu htjeli doći na sud u Split.

Raspravu će uz brojne medije pratiti predstavnici ambasada Srbije i Australije, čije državljanstvo ima okrivljenik.

Vasiljković negira sve optužbe. Njegovi advokati očekuju da bi njihova predstavka Vijeću za ljudska prava UN-a, podnesena zbog Vasiljkovićevog desetogodišnjeg pritvora, trebala rezultirati privremenom mjerom zbog koje bi se od optužbi mogao braniti sa slobode.

Australija je kapetana Dragana izručila Hrvatskoj u julu 2015. nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen još 2005. godine.

Uhapšen je 2006. godine, ali je australska vlada tek u novembru 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj. Izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. pošto mu je prihvaćena žalba kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.