REGION

Dačić: Srbija neće da se ratom uništi RS

Izjava Sefera Halilovića izazvala oštre reakcije iz Srbije

(E. Ma.)

20.9.2016

Iz Srbije stižu oštre i žestoke reakcije nakon izjave nekadašnjeg komandanta ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića. On je, govoreći o referendumu o Danu RS rekao da će to značiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike BiH.

- Nakon referenduma Dejtonski ustav više ne vrijedi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja - izjavio je Halilović.

Halilović je rekao da se RS u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

- Na pitanje da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa: "Da, apsolutno"."I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera... Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcijepi - kazao je Halilović.

Ova njegova izjava izazvala je buru komentara u Srbiji, a reagirao je i premijer te zemlje Aleksandar Vučić koji se nalazi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. 

No, mnogo oštriji je bio šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić koji je, govoreći o "uništenju RS" u slučaju refrenduma koji "predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regionu" naglasio da Srbija želi mir i stabilnost, ali da "sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje RS".

- O tome niko ne bi trebalo čak ni da sanja. Srbija je dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje RS ako bude napadnuta. Očekujemo hitnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih predstavnika u BiH, ako im je zaista stalo do mira - rekao je Dačić koji je dodao da Halilović nezvanični potparol Bakira Izetbegovića te da zato njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno.

Dačić je rekao i da je svima jasno da je referendum samo izgovor, a da iza svega stoji namjera da se ratom uništi RS.

- Da su htjeli kompromis, Ustavni sud BiH je mogao da promijeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namjere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju - kazao je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.