REGION

Srbijanski tabloidi najavljuju rat: "Republika Srpska će u krvi nestati za 15 dana"

Medijski spinovi u službi dizanja tenzija

M. D.

21.9.2016

Nekadašnji general ARBiH Sefer Halilović jučer je svojim izjavam digao veliku buru u regionu, ali to je ništa u usporedbi s onim što rade srbijanski tabloidi.

Zarad čitanja i političkih ciljeva, srbijanski tabloidi svjesno dolijevaju ulje na vatru, te svoje čitaoce plaše sumanutim naslovima: 

mediji-1

"U Sarajevu spremaju veliko zlo, hoće da kolju Srbe", Vanredno stanje u Republici Srpskoj: Ako hoćete rat, dobićete ga", Bakir sprema masakr: RS će u krvi nestati za 15 dana"... 

Prosječan čitalac će na osnovu ovih naslova zaključiti kako je Banja Luka opkoljena, kako horde "Bakirovih krvoločnih mudžahedina" kreću u pohod na "svete srpske zemlje", te kako je potrebno da cijela Srbija ustane na noge kako bi branila "braću preko Drine".

Naravno, većini je jasno kako od toga nema ništa, da niko u Sarajevu ne želi krenuti u "krvavi pohod", te da srbijanski tabloidi svjesno dolijevaju ulje na vatru, te medijskim spinovima samo žele podići tenzije.

S druge strane, penzionisani general Sefer Halilović kao da je zaboravio da odavno nema vojsku, te da niko više nije spreman svoju djecu slati u ratove.

U danu kada je Bosna i Hercegovina napravila krupan korak ka Evropskoj uniji, Halilović je dao nesmotrenu izjavu, koja je samo podigla tenzije, ali i ojačala snage protiv kojih se Sefer, navodno, bori. Upravo su Vučić i njegovi "vučići" najviše profitirali izjavama Sefera Halilovića, kao i snage koje žele vidjeti kraj Bosne i Hercegovine.

Na svu sreću, čini se kako ni Halilović, ni srbijanski tabloidi, nisu uspjeli podići tenzije na nivo koji su priželjkivali.

Ovo su samo neki od komentara iz Srbije na stvaranje tenzija i zveckanje oružjem.

5

4

3

2

1

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.