REGION

Hrvatska diže žicu na granici sa BiH i Srbijom!?

Zbog straha od novog izbjegločkog talasa

Redakcija

22.9.2016

Hrvatska u ovom trenutku nema jasan odgovor što će učiniti ukoliko sljedećeg mjeseca propadnu pregovori Europske unije i Turske oko viznog režima za turske državljane i izbjeglice iz Turske krenu balkanskom rutom. 

Kako piše Jutranji list, konkretne odluke nisu donesene ni na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je u subotu održana u Splitu.

Prema saznanjima ovog lista, problem migranata bila je jedna od glavnih tema sjednice. Aktualni ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić i dalje tvrdi kako Hrvatska na granici prema Srbiji neće podizati žičanu ogradu i da je Hrvatska spremna za novi val migranata. S druge strane u HDZ-u kao izbornom pobjedniku i stranci koja sastavlja novu Vladu službeno se ne izjašnjavaju o ovom problemu koji bi mogao uskoro zapljusnuti Hrvatsku.

- Okolnosti u odnosu na prošlu godinu dramatično su se promijenile. Hrvatska više neće moći biti tranzitna zemlja za izbjeglice. Ukoliko želimo izbjeći da Hrvatska postane hot spot za izbjeglice, moramo zaštititi naše granice i postaviti žicu na granicu prema Srbiji i Bosni i Hercegovini - trvdi visoki dužnosnik u Vladi za Jutrarnji.

Na stručnjacima za graničnu sigurnost je da kažu kako možemo osigurati našu granicu i politika to mora prihvatiti. Ukoliko je potrebno postaviti žicu, politika mora donijeti takvu odluku, ukoliko je potrebna vojska, onda neka ide”, rekao je jedan visoki dužnosnik HDZ-a. 

I on je naravno svjestan da su se prilike u u posljednjih godinu dana promijenile i da Hrvatska više neće moći migrante prebacivati u Sloveniju. To je prije nekoliko dana poručio i slovenski premijer Miro Cerar, poručivši kako njegova zemlja neće prihvaćati migrante iz Hrvatske. 

Mađarska kreće u gradnju još jedne ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, Austrija najavljuje gradnju ograde na granici prema Madžarskoj, Italiji i Sloveniji i potpuno je jasno da u slučaju novog vala migranti iz Hrvatske neće imati gdje. 

- Zbog toga Hrvatska mora aktivno zaštititi svoju granicu i prema Srbiji i prema Bosni i Hercegovini. Jer jednom kada nekoliko desetaka tisuća migranata uđe u Hrvatsku i neće moći dalje, bit će kasno - rečeno je ovom mediju.

No, protivnici postavljanja ograde na granicu prema Srbiji tvrde kako bi u tom slučaju izbjeglička ruta krenula preko Bosne i Hercegovine i potom u Hrvatsku, a da je tu granicu nemoguće čuvati. 

- Oni koji to pričaju neka onda javno kažu da hrvatske snage sigurnosti nisu sposobne čuvati državnu granicu. Umjesto što to govore, bolje bi bilo da se pokrenu kako bi se aktivirali svi potrebni resursi za zaštitu naše granice - kažu izvori hrvatskih medija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.