REGION

Vučić napustio samit o izbjeglicama, nezadovoljan sumom novca odobrenom za Srbiju

Premijer Srbije u Austriji

Redakcija

25.9.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer je prije vremena napustio Samit o izbjegličkoj krizi koji je jučer u Beču organizirala Vlada Austrije

Ovaj skup, kojem su pored austrijskog kancelara Christiana Kerna i njemačke kancelarke Angele Merkel prisustvovali i premijeri Srbije, Albanije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Makedonije imala je za cilj da pronađe zajednička rješenja za izbjegličku krizu.
 
Vučić nije davao izjave nakon odlaska, ali jesu njegovi ministri unutrašnjih i vanjskih poslova, Nebojša Stefanović i Ivica Dačić. 

Stefanović je rekao da je Vučić u Beč stigao nakon napornog putovanja u Sjedinjene Američke Države gdje je imao brojne aktivnosti, pa mu je bio potreban odmor. 

- On je iznio stajalište Srbije i nije bilo potrebe da bude prisutan do kraja sasanka - kazao je Stefanović.

No, srbijanski premijer, kako je rekao ministar Ivica Dačić ne može biti zadovoljan jer Srbija postaje žrtva "zbog nejedinstva politike Evropske Unije prema migrantima".
 
Očigledno da su razlozi nezadovoljtva srpskih zvaničnika rezultatima Samita u Beču, mnogo "prozaičniji" nego što je službeno saopćeno, prenose mediji. 

Srbija je, kako je to potvrdio i ministar Stefanović, za aktivnosti vezane za izbjeglice i migrante iz evropskih fondova dobila najmanje novca od svih zemalja. "Nismo kukali, niti je premijer molio, ali smo ukazali koliko je to malo novca i koliko Srbija čini i ulaže da migrantska kriza bude što manja".
 
Vučića i saradnike dodatno je razbjesnilo što če doniranim novcem raspolagati isključivo nevladin sektor, odnosno što nije uplaćen u budžet Srbije. 

- Mi ne tražimo novac kao neki kojima je to postao biznis. Za nas migrantska kriza nije biznis, tražimo novac za vojsku i policiju, državne organe koji učestvuju u upravljanju migrantskim centrima, zaštitu granice i slično - naveo je Stefanović. 

Nije saopćeno koliko je novca posrijedi, ali se zna da je tokom prošlogodišnje izbjegličke krize Srbija, za razliku od, recimo Hrvatske, iz raznih fondova, najviše onih iz EU, dobila desetine miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.