REGION

Izgubili posao vrijedan 340 miliona zbog četiri riječi na slovenačkom

Najveća investicija u historiji splitskog aerodroma

(A.Č.)

2.10.2016

Rekonstrukcija putničkog terminala splitskog aerodroma, posao vrijedan 340 miliona kuna, odložit će se za bar mjesec zbog bizarne greške.

Kompanije koje su u oktobru trebale da počnu sa radovima u svojoj ponudi imale su nekoliko riječi slovenačkog umjesto hrvatskog jezika. Po svemu sudeći, zbog toga ispadaju iz igre.

Kako saznaje Tportal, Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki ove nedjelje poništila je odluku Aerodroma Split kojom je posao dodijeljen zagrebačkoj Tehnici i slovenačkom Kolektor Koling, i to nakon žalbe drugoplasiranog konzorcijuma Kamgrada i Viadukta iz Zagreba i KFK Tehnike iz Dugog Sela. Pobjednici su možda ponudili najbolju cijenu (339 prema 346 miliona), ali očigledno nisu do kraja pazili na jezičke finese. 

Konkretno, među nekoliko hiljada stranica ponude, koja sadrži i 5.500 stavki troškova, uočene su četiri greške koje se mahom odnose na garanciju Nove Ljubljanske banke: Pod 'mjesto podnošenja' stoji izraz 'Sektor za trgovinsko bančinštvo, Oddelek za garancijske posle', kao potpisnici jamstva navedene su 'namestnica direktorice in vodja oddelka' te 'direktorica sektorja', a na jednom mjestu stoji riječ 'pomenutog' umjesto 'spomenutog'. 

Iako je sama garancija uredna i važeća, Komisija za kontrolu javnih nabavki utvrdila je da ova ponuda nije u skladu sa uslovima konkursa jer nije dostavljena na hrvatskom jeziku. Na Aerodromu je sada da sprovede ponovni postupak odabira izvođača radova, a to će po svemu sudeći biti kompanije okupljene oko Viadukta. 

Najveća investicija u historiji splitskog aerodroma tako će u početku kasniti za najmanje mjesec dana, i to samo ukoliko u daljem postupku javne nabavke ne dođe do novih zapleta i žalbi. Kako je planirano, njome bi do ljeta 2018. godine Split dobio obnovljeni stari i dograđeni novi putnički terminal sa dodatnih 35 hiljada kvadratnih metara, zatim parking za autobuse, renta car i lične automobile, pješački most koji će spojiti ova dva segmenta, značajno uređene saobraćajnice i niz servisnih prostora u unutrašnjosti i podzemlju aerodroma.

Njegov kapacitet tako bi se proširio na otprilike 3,5 miliona putnika godišnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.