REGION

Dačić: Za region bitna i stabilnost BiH i RS

Ministar vanjskih poslova Srbije

Avaz.ba

4.10.2016

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Srbija trudi da ne upadne u opasne vode i u spiralu koja može da dovede do nestabilnosti u regionu. 

Prema njegovim riječima najvažnije je da su lokalni izbori u BiH prošli u relativno mirnoj atmosferi, bez većih incidenata ili žalbi koje se odnose na regularnost izbora.

- Izbornim rezultatom neko može biti manje ili više zadovoljan, ali je vrijeme da se poslije referenduma u RS i lokalnih izbora svi okrenu životnim izborima i da se završi konstituiranje lokalnih organa vlasti. Stranke su zadovoljne ili nisu, ali to je izborna volja građana - rekao je Dačić.

Odgovarajući na opasku da Zapad ne gleda blagonaklono na predsjednika RS Milorada Dodika, Dačić je rekao da nije najvažnije ko na koga gleda blagonaklono već šta najviše može doprinijeti stabilnosti u regionu.

- Srbija ima svoju jasnu poziciju – mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali poštujemo i RS, što je naša obaveza po Dejtonu. Mi ćemo biti konstruktivan susjed, koji može da doprinese miru i stabilnostii - istakao je on.

Prema njegovim riječima, politika međunarodne zajednice je u proteklim decenijama dovodila do rasta nacionalističkih snaga.

- Zato se Srbija trudi da ne upadne u opasne vode i spiralu koja može da dovede do nestabilnosti. Štitimo nacionalne interese, ali pametno. To nikad nije lako - napomenuo je Dačić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.