REGION

Peti oktobar: Navršilo se 16 godina od pada režima Slobodana Miloševića

U Srbiji održane velike demonstracije 2000.

E. Ma.

5.10.2016

U Srbiji se danas navršava 16 godina od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine srušen režim Slobodana Miloševića koji je umro u pritvorskoj jedinici u Haškom tribunalu ne dočekavši presudu za genocid u BiH i zločine u Hrvatskoj i na Kosovu što je omelo zadovoljenje pravde u ovom slučaju,

Tog 5. oktobra u Srbiji su demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsjednika SR Jugoslavije, na kojima je izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice.

srbija-1

Demolirana zgrada Savezne skupštine

Demonstranti su 5. oktobra u Beogradu, na platou ispred tadašnje Savezne skupštine stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima. 

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspješno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima. 

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici. 

sloba

Milošević: Haški optuženik umro u pritvoru

Sljedeće godine Milošević je uhapšen i izručen Haškom tribunalu, gde mu je suđeno za genocid u BiH, ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosmetu. Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije u Hagu je preminuo 2011. godine od infarkta.

Šta danas kažu akteri revolucije

- Sadašnja Vlada Srbije nastavlja ostvarivanje ključnih ciljeva i vrijednosti koje nisu ostvarene 5. oktobra 2000, a proklamovane su prije 16 godina - Rasim Ljajić.

- Danas je situacija loša jer je mnogo propušteno krivicom onih koje zovem manekenima 5. oktobra i koji su tada bili ko zna gdje, a onda su spletom nesretnih okolnosti postali dio vlasti 2004, 2005, 2006. godine - Zoran Živković.

- Za mene je 5. oktobar kao i svaki drugi dan, ali je od 2000. moglo mnogo više da se uradi. Svi znaju da sam toga dana bila ispred Skupštine Srbije - Zorana Mihajlović.

- Svi smo mi tada očekivali više, ali je pitanje šta je i koliko bilo realno i mislim da je najvažnije što je Srbija ostala na evropskom putu - Balint Pastor.

- Naši protivnici danas su naši istomišljenici jer makar deklarativno govorimo o istim ciljevim i svi zajedno imamo obavezu da tu politiku realiziraju - Čedomir Jovanović.

- Jasno je da je uložena ogromna pozitivna količina stvaralačke, kreativne energije, ali sam i saglasan sa mnogima na političkoj sceni koji kažu da je danas mnogo gore - Srđan Milivojević.

- Jednostavno, bez 6. oktobra, bez lustracije, bez isključivanja iz javnog života onih koji su zemlju uveli u sve užase građanskog rata, pokolja, genocida, raseljavanja, bilo je nerealno očekivati bilo kakave trajne promjene - Nenad Čanak.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.