REGION

Hoće li Goli otok biti memorijalni centar ili odmaralište s hotelom i kampom?

U Hrvatskoj otvorena javna rasprava

(D. K.)

5.10.2016

Ministarstvo kulture Hrvatske je 1. juna donijelo preventivnu zaštitu Asocijativnog krajolika Golog otoka. No, od jučer je data na javnu raspravu promjena prostornog plana općine.

Darko Bovuljak, predsjednik udruge Goli otok, rekao je za HRT da budućnost Golog otoka treba trajno riješiti, ali i da treba biti zaštićeni spomenik kulture.

- Goli otok je jedno specifično pitanje u našoj historiji na koje još nema odgovora. Tamo su počinjeni određeni zločini, određeni kulturocid, nasilje nad ljudima. S obzirom na ono što je ostalo, treba napraviti centar koji bi upozoravao da se takve stiuacije više ne ponove - rekao je Bovuljak.

Prema njegovim riječima, traži se cjelovito rješenje.

- Svi nude neka parcijalna rješenja. Zato mislimo da je upravo ovo rješenje Ministarstva kulture dobro i da se na kvalitetan način trajno riješi budućnost Golog otoka - kaže Bovuljak.

Ističe da prostorni plan na području Golog otoka podrazumijeva kamp s nekoliko stotina ležajeva i hotel.

-  To je jedna betonizacija za koju smatramo da nije potrebna jer se tu trebaju riješiti puno bitnije stvari nego što bi se išlo u jednu takvu akciju velikog opsega. Zahtijeva to i jedno trajektno pristanište, vodu, struju itd. Nešto od tih kapaciteta ima, a nešto nema. Zahtijeva vrlo velika ulaganja, a nije riješena budućnost - kazao je Bovuljak.

Predsjednik udruge Goli otok izjavio je i da je njemu u interesu dijalog, odnosno da se pitanje otoka riješi putem dijaloga.

- Pozvali smo drugu stranu na dijalog, ali odgovora nema. U dva navrata poslali smo gradu Rabu i općini Lopar zamolbe za sastanak da čujemo njihovo mišljenje. Ali kao da ne primaju te naše poruke i ne odazivaju se - dodao je Bovuljak.

U vezi s pitanjem Golog otoka otvorena je javna rasprava i trajat će do 7. oktobra.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.