REGION

Organizuje smrtonosne borbe pasa, a za sebe tvrdi da je "ljubitelj životinja"

Slučaj koji je šokirao Srbiju

Avaz.ba

6.10.2016

Prokupačka policija posljednjih nekoliko dana intenzivno radi na rasvjetljavanju organizovanih borbi pasa u ovom kraju. 

Kako saznajemo, prijavu je, zbog jezivih fotografija i snimaka krvavih borbi pasa koje na svom Facebook profilu objavljuje Lazar Veljković iz Jasenice kod Žitorađe, podnijelo slovenačko Udruženje za zaštitu životinja "Zavod Pit".

Veljković je na svom Facebook profilu gotovo svakodnevno objavljivao krvoločne obračune pasa, a posebno pitbulova. Na jezivim snimcima mogu se vidjeti psi koje huškaju da se kolju do smrti. Krv, zubi, režanje i jedan mrtav pas - tako se ukratko mogu opisati scene sa ovih surovih borbi.

Fotografije i video snimke koje je Veljković objavljivao uz komentare da se za "život mora boriti do smrti", uznemirile su članove Udruženja za zaštitu životinja koje je sve njegove objave fotografisalo, prikupilo i odnijelo policiji uz prijavu.

p6hktkqturbxy80mwu1yjiyzwi3ywyzzji2ztu0ztyxm2i4mwuznjqyzc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Nakon što je policija primila prijavu i kontaktirala ovog mladića, on je ugasio svoj profil na ovoj društvenoj mreži i napravio novi pod drugim imenom, a potom počeo da se pravda da je slike i materijal skinuo sa interneta, i da je on ustvari "veliki ljubitelj životinja".

Ovaj slučaj stigao je i do Osnovnog javnog tužilaštva u Prokuplju koje je odmah naložilo policiji u Žitorađi da podignu krivičnu prijavu protiv Veljkovića pod sumnjom da je izvršio krivično djelo ubijanje i zlostavljanje životinja.

- Intenzivno radimo na ovom slučaju - rekli su u policiji za srbijanski "Blic".

U Udruženju za zaštitu životinja “Šapica” iz Prokuplja naglašavaju da su sigurni da se radi o vjerodostojnim snimcima i da posjeduju i video materijal gdje se navodno u toku borbe pasa čuje i glas izvjesnog mladića.

– Mi sumnjamo da se u Prokuplju i Žitorađi organizuju borbe pasa. Međutim, kao i svaka kriminalna radnja i to se odvija na nepoznatoj lokaciji i u strogoj tajnosti. Imamo saznanja i za konkretne lokacije na kojima se organizuju borbe pasa, ali ne možemo u javnosti da izađemo sa tim, to su podaci za policiju – kaže Biljana Vučetić, predsednik Udruženja "Šapica".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.