REGION

"Kraljica Roma" iz Mostara na računima u Hrvatskoj skriva milione eura

Amela Seferović mora objasniti otkud joj toliki novac

Avaz.ba

6.10.2016

Istražioci ubrzano traže dokaze protiv „kraljice Roma“, Amele Seferović (60), prve žene velike romske porodice iz BiH koja ilegalno zarađeni novac iz Italije skriva na računima u hrvatskim bankama.

Sumnjaju barem tako tužioci iz Torina koji su nakon informacija hrvatske Kancelarije za spriječavanje pranja novca i hrvatske policije pokrenuli postupak protiv 22 osobe. Traže se dokazi kojima bi se potkrepile sumnje da su pokušali oprati gotovo 6 miliona eura u hrvatskim bankama.

Taj je novac prije gotovo dvije godine otkriven na računima iza kojih su stajale osobe bez imovine, prebivališta ili zaposlenja u Hrvatskoj.

Mahom su se, kako saznaje net.hr od izvora bliskih istrazi, pojavljivali u bankama i tamo kao korisnici računa dobivali OIB. S tim su mogli obavljati i uplate i isplate.

Ali, Kancelarija za spriječavanje pranja novca posumnjala je da bi se moglo raditi o nelegalno stečenim iznosima, zbog čega je policija krenula u daljnje detaljne provjere.

Naime, upravo je Amela Seferović pokušala tada u banci podići iznos od oko 200 hiljada eura, ali pri tome nije mogla objasniti odakle joj toliki novac. Zato joj je sva imovina odlukom suda blokirana, a zamrznuti su i milionski iznosi članova njene rodbine.

Istražioci vjeruju da je u pitanju novac zarađen prosjačenjem, ali i prodajom metalnog otpada. Ilegalna prodaja starog željeza u Italiji predstavlja krivično djelo, a sumnja se da je uplatama na račune u Hrvatskoj izbjegnuto plaćanje poreza. I hrvatski zakoni propisuju obvezu plaćanja poreza na novac od prodaje sekundarnih sirovina.

Formalno udata za Italijana

Amela Seferović, 60-godišnjakinja je koju znaju i kao Senu Halilović. Prema informacijama do kojih je net.hr došao, živi na relaciji BiH-Hrvatska-Italija. Većinom boravi u svom velebnom zdanju u Mostaru, dok u Italiji, u Astiju, ima vilu, doduše ilegalno sagrađenu.

halilovic487-house

Udata je formalno za Italijana, a istražioci vjeruju kako njenu imovinu, osim vrijednih nekretnina čini i čak 400 ličnih automobila visoke klase.

Rodbina u kampovima

Na čelu je skupine povezane uglavnom porodičnim vezama, ali i brakovima koji su poslužili samo za dobivanje državljanstva. Dio njene rodbine i dalje živi u romskim kampovima u Italiji, dok ih dio uživa u nekretninama okruženima bazenima. Nekoliko takvih je i u Trogiru gdje su dobro poznati komšijama.

Tamo je u Splitskoj banci nekoliko puta podigla novac, prije nego što se posumnjalo u izvore tih sredstava. Zbog svega toga zovu je “kraljicom Roma”.

Istražiocima, saznaje net.hr, vrijeme koje imaju za finalizaciju ove istrage curi, jer je mjesecima zahtjev hrvatskih vlasti zbog sumnji u pranje novca čekao reakcije međunarodnih policijskih tijela, te italijanskih istražioca. Nakon što je ljetos već istekla mogućnost da novac bude blokiran u hrvatskim bankama stigao je zahtjev iz Italije za produženjem te blokade, jer je otvorena istraga protiv Amele Seferović i još 21 osumnjičene osobe.

Ispitivanje

Već sljedeće sedmice ispitivanje osumnjičenika očekuje se na sudu u Torinu gdje će svi dobiti prvu priliku objasniti na koji su način stekli novac.

Međutim, za sada nema podataka da je bilo ko od osumnjičenih prijavio bilo kakva redovna primanja, niti je utvrđeno da su na iznose koji su završili na računima u Hrvatskoj platili porez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.