REGION

Detalji dogovora: Evo šta dobiva Most, šta HDZ i ko će nakon Petrova biti šef Sabora

Hrvatska u ponedjeljak dobiva mandatara Vlade

(E. Ma.)

7.10.2016

Nacionalno vijeće Most je prihvatio prijedlog ustroja vlasti s HDZ-om pa će Hrvatska u ponedjeljak dobiti mandatara Vlade, šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je danas zadovoljstvo odlukom Nacionalnog vijeća Mosta koje je prihvatilo suradnju s HDZ-om, istaknuvši kako se radi o pravičnoj podjeli resora koja reflektira izborni rezultat  i odnos parlamentarne većine.

- To je dobro i to je potvrda jednog ispravnog pristupa pregovorima sa strane HDZ-a i Mosta. Metodološki je napravljeno onako kako smatram da je primjereno - uz uvažavanje izbornih rezultata i jednu racionalnu vladu te, po mom sudu, pravičnu podjelu resora koja reflektira izborni rezultat  i odnos parlamentarne većine - kazao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista prihvatilo je u četvrtak prijedlog o kojem su se uskladila oba pregovaračka tima na zadnjem sastanku održanom u srijedu, 5. oktobra.

Predsjednik HDZ-a najavio je i da će poslijepodne izvijestiti članove HDZ-ova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća o pregovorima, uvjeren da će u ponedjeljak na konzultacijama kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović dobiti povjerenje za sastavljanje buduće vlade.

Potvrdno je odgovorio na novinarski upit je li Most prihvatio prijedlog HDZ-a da potpredsjednici vlade budu ujedno i ministri.

- Da. Radi se o četiri člana vlade iz Mosta od kojih će jedan, uz resor kojim će upravljati, biti i potpredsjednik vlade - kazao je. Plenković.

Vezano uz rotirajuću funkciju predsjednika Sabora (prve dvije godine mandata parlamentom bi predsjedavao predstavnik Mosta, a druge dvije HDZ-a) rekao je kako je to novina u Hrvatskoj, ali ne i u drugim zemljama ili u Evropskom parlamentu, gdje je praksa da se prvih dvije i po godine mandata on da jednoj grupaciji, a druge dvije i po godine nekom drugom.

Što ide MOST-u, a što HDZ-u

U paketu koji je Nacionalno vijeće MOST-a prihvatilo je rotirajuće mjesto predsjednika Sabora, dvije godine tu će, jednu od najvažnijih funkcija u državi obavljati Božo Petrov, a dvije Gordan Jandroković. MOST dobiva i potpredsjedničko mjesto u Vladi, a tko god to bio, kako neslužbeno doznajemo, dobio bi i resor uprave koji je namijenjen Mostu.

Toj bi stranci trebali pripasti još i MUP, pravosuđe, zaštita okoliša s kojom bi se spojila i energetika. Ostala tri potpredsjednička mjesta u Vladi trebala bi pripasti HDZ-u kao i ministarstvo gospodarstva koje je do sada bilo Mostovo, a ono bi se trebalo spojiti s poduzetništvom i obrtom. Zamjenika ministara u Vladi ne bi bilo već se vraćaju državni tajnici. 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.