REGION

Roditelji kivni na ljekare: Dječak umro poslije prijeloma ruke!

Slučaj koji se dogodio u Loznici

Autor:(Am.K.)

9.10.2016

Osmogodišnji Radenko Nikodinović iz Kozjaka kod Loznice, preminuo je u subotu u Beogradu od posljedica trovanja organizma, nastalog poslije zadobijenog prijeloma ruke tokom igre, piše Alo.rs.

Saniranje prijeloma

Dječak je prije sedam dana (2. oktobra) zadobio prijelom na sredini unutrašnjeg dijela lijeve podlaktice, zbog čega su ga roditelji automobilom prevezli do Loznice na ortopediju Opšte bolnice.

Kako kaže Radenkov otac Milan, dežurni ortoped bio je dr Dobrivoje Bojanić, koji je odmah prihvatio dijete i rekao da će najverovatnije biti potrebna operacija u Beogradu.

– Doktor je pregledao dijete i pokušao da sanira prijelom. Kako je rekao, uspio je da namjesti ruku, da sve uklopi kako treba, obavio snimanje i stavio gips i rekao da ne treba da brinemo. Dijete je pustio da ide kući i naš Radenko nije zadržan u bolnici – kroz suze je novinarima ispričao otac Milan i tvrdi da nijednog momenta ljekar više nije pominjao da dijete treba hospitalizovati.

Već tokom noći dječak je dobio temperaturu, tetka Jelena se sjeća da je bio miran jer se uplašio zbog prijeloma.

– On je inače bio nemirno dijete, ali se te večeri skoro nije ni pomjerao, želeći da ga što prije prođu bolovi i ruka zaraste. U ponedeljak je odveden da primi injekciju a temperatura nije spadala, mada nije bila visoka.

Majka Zorica ga je odvela kod pedijatra koji je objasnio da je takva temperatura normalna i da je sve drugo uredu sa djetetom. Vjerovali smo ljekarima jer su nas uvjeravali da je sve kako treba i nismo ni razmišljali da negdje vodime dijete na dodatni pregled – priča Jelena.

djecak

Radenko Nikodinović: Preminuo je od posljedica trovanja organizma

Narednog dana, u srijedu 5. oktobra, bila je zakazana kontrola i previjanje i, kako kažu Radenkovi roditelji isti ljekar je pogledao ranu, očistio je i tad rekao da je ipak trebalo dijete ostaviti u bolnici. Majka je pitala da li je normalno da tako otekne ruka, na šta je on objašnjava da dijete nije držalo ruku kako treba i da mora da je okrene vertikalno.

- Temperatura do 38 je i dalje smatrana za normalnu, doktor je rekao da dijete drži ruku podignutu i da će otok spasti. Međutim Radenko se i dalje nije osjećao dobro i oko pet popodne temperatura je bila 39.

Predveče je ruka bila hladna i voštane boje, dijete je počelo da se trese od temperature i da halucinira. Odvezli smo ga u Hitnu, odatle kod dječjeg pedijatra i da ponovo na ortopediju gdje je opet bio isti ljekar. Rekao je da je gips previše stegnut i kad je popustio gips vidjela sam da je ruka bila strašna. Zadržao nas je na odjeljenju i rekao da bi najbolje bilo da dijete pošalje za Beograd. Prvo je rekao ujutro, ali kad je suprug otišao iz bolnice, odlučio je da ipak odmah spreme sanitet. Objašnjavao je da to čini radi svake sigurnosti i da je siguran da je on sve uradio kako treba. Iste večeri Redenko je prebačen u Institut za majku i dijete u Beograd – priča majka Zorica.

Tamo su ljekari brzo obavili sve neophodne preglede i hitno je zakazana prva operacija. Majci su objasnili da će borba za dječakovu ruku biti komplikovana i duga.

Prva operacija

- Jedan od doktora je rekao da za 22 godine karijere nije vidio ovakav slučaj i da se to dešavalo samo u toku ratnih dejstava zbog infekcija. Dali su sve od sebe i posle prve operacije moj sin je malo došao sebi, čak je nešto i pojeo. Usledile su još dve operacije, ali infeksicja se proširila na pluća i to su nam javili u subotu ujutro. Rijetke bakterije su napale organizam, sepsa se proširaila i sljedeće što su nam rekli to je da Radenka nisu mogli da spase i da je preminuo u 9.45 u subotu 8. oktobra – kroz jecaje su kazali majka Zorica i otac Milan, koji imaju još jedno dijete, djevojčicu mlađu godinu od Radenka.

Pored obavezne medicinske, roditelji su tražili i sudsku obdukciju koja bi trebalo da bude završena u ponedeljak. Nikodinovići planiraju da malog Radenka sahrane u utorak na lokalnom groblju u Kozjaku.

U Opštoj bolnici nisu davali nikakve detalje o ovom slučaju, ali je iz službe za odnose s javnošću potvrđeno da je dječak primljen na pregled sa povredama ruke u prošlu nedelju i da je u srijedu organizovan njegov transport do beogradskog Instituta za majku i dijete.

– U bolnici će svakako narednih dana biti sprovedena kontrola kako bi se utvrdili svi detalji i da li postoji odgovornost medicinskog osoblja za sve što se dogodilo – kazali su novinarima iz lozničke bolnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.