REGION

Škole zgrožene pismom liječnika: Cjepivo protiv HPV-a odvratit će dječake od želje da idu u svećenike!'

Nakon poziva Hrvatskog zavoda za javno zdravdstvo

Redakcija

10.10.2016

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozvao je sve mlade u dobi od 9 do 25 godina da se do kraja godine odazovu na besplatno cijepljenje protiv humanog papiloma virusa, piše Jutarnji list.

Naime, upravo je HPV razlog nastanka 70 posto raka vrata maternice, brojnih drugih karcinoma, ali je i razlog za čak 90 posto zaraza anogenitalnim bradavicama. Napominju da su dostupna cjepiva sto posto djelotvorna u sprečavanju trajne infekcije genotipovima 16 i 18 HPV-a. Cijepljenje nije obavezno, a od početka sljedeće godine bit će besplatno samo za osmaše.

Vjerovatno su ovakvi pozivi zasmetali dr. med. Antunu Lisecu koji je u više škola poslao poprilično dugačak i dramatičan apel kojim pokušava zaustaviti propagandu o prevenciji ozbiljnih bolesti.

“Možda neko ovih dana pokuša preko Vas nagovoriti roditelje za saglasnost oko nekog novog neobaveznog cjepiva djevojčica i dječaka. Molim Vas, nemojte se u to upuštati” piše Lisec školama i objašnjava svoje razloge: “Tim cjepivom se zavaravaju oni koji se opredjeljuju bilo za predbračne heteroseksualne ili homoseksualne kontakte”.

Tvrdi također kako je neosporna činjenica da HPV vakcinacija izaziva brojne štetne posljedice. No, tu ne staje nego, iako nije te struke, tvrdi da se i cijepljene osobe i one koje upotrebljavaju prezervativ mogu inficirati i HPV-om.

“Čak mogu reći da se većina zaraznih pa i smrtonosnih bolesti prenosi i ljubljenjem. Zato se u restoranima peru čaše i pribor za jelo i nitko ne koristi tuđe čačkalice za zube”, piše u dopisu i poziva na predbračnu čistoću. Vrlo ozbiljno postavlja i pitanja o budućim brakovima, ali i pozivu poput svećeništva.

“Pitam se da li će neki od cijepljenih dječaka potom htjeti postati svećenik ili redovnik? Da li će se neka od vakciniranih djevojčica nakon toga odlučiti postati redovnicom? Da li će oni vakcinirani, ako se ožene, reći svome supružniku da su se prije braka vakcinirali jer su se opredijelili za predbračne heteroseksualne ili homoseksualne odnose”, pita Lisec škole.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.