REGION

Slovenska ministrica: Moramo poručiti EU da nemamo kapacitete za migrante

Neophodno promijeniti zakon o strancima

Fena

12.10.2016

Slovenija će zbog povećanog priljeva izbjeglica promijeniti zakon o strancima te zbog malih kapaciteta prihvata dodatno ograničiti mogućnost dobivanja azila, najavila je u srijedu ministrica unutarnjih poslova Vesna Györkös Žnidar.

- Predložila sam izmjene zakona o strancima, zbog čega me kritiziraju jer neki govore da moramo biti otvoreni i humanitarni, ali smatram da Slovenija više nema kapaciteta i da takva deklarativna humanitarnost nije usklađena s realnim stanjem - kazala je ministrica u razgovoru za mariborski list "Večer".

- Nekontrolirani pritok (migranata) u EU je potrebno zaustaviti i u tom smislu valja dati jasnu poruku Evropskoj uniji - dodala je Györkös Žnidar. 

Kazala je kako ne razumije one koje kažu da se na planu ilegalnih migracija ništa ne događa i da se stvara nepotrebna panika, jer je protok migranata tzv. balkanskom rutom zadnjih mjeseci povećan.

Prilike su "vrlo kompleksne" jer je Slovenija u prvih devet mjeseci ove godine otkrila 616 ilegalnih prelazaka granice, što je 87 posto više nego u istom razdoblju lani pa, iako se suradnja s Hrvatskom u njihovu vraćanju odvija dobro, treba biti spreman i na gore situacije jer su podaci o mogućem novom izbjegličkom valu "vrlo zabrinjavajući", istakla je.

- U Turskoj čeka tri milijuna migranata, u Grčkoj ih je već 90.000, a u Srbiji 6000. Prema Mađarskoj ih čeka zid pa bi se migrantski val mogao usmjeriti prema Hrvatskoj -  upozorava slovenska ministrica objašnjavajući pripreme mjera za eventualnu novu kriznu situaciju i migracijski pritisak, među kojima je i planiranje više centara za prihvat širom zemlje u kojima bi se migranti koji uđu ilegalno mogli smjestiti na najviše 72 sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.