REGION

Srbija: Uhapšen zaposlenik MUP-a jer je špijunirao za CIA-u

Odavao informacije i o aktivnostima ministra Stefanovića

Avaz.ba

15.10.2016

Pripadnici srpske tajne službe BIA priveli su visokog funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, koji je osumnjičen za odavanje povjerljivih informacija službenicima CIA koji su na službi u Ambasadi SAD u Beogradu, pišu "Večernje novosti".

Pozivajući se na nezvanične informacije i dobro obaviještene izvore, ovaj list navodi da je uhapšen visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije prije nekoliko dana, koji je odavao informacije iz MUP-a Srbije.

Prema istom izvoru, ovaj srpski policijski funkcioner je osumnjičen da je Amerikance redovno izvještavao o aktivnostima u kabinetu ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića, kadrovskim promjenama, stanju u službi, kao i policijskim akcijama na terenu.

Prikupljene informacije, kako se navodi, direktno je predavao operativcima CIA-e, a već duže vrijeme bio je pod prismotrom. 

Izvor lista navodi da su još neki državljani Srbije upleteni u ovaj "agenturni lanac" i da se kontraobavještajne aktivnosti neće završiti na ovom slučaju, kao i da se provjeravaju kontakti i sa drugim stranim obavještajnim službama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.