REGION

Svjetski mediji o izborima u Crnoj Gori: Rusija ili Zapad?

Crnogorski izbori privukli veliku pažnju

Redakcija

16.10.2016

Svjetske agencije prenijele su danas iz Crne Gore vijest o uhićenju 20 osoba iz Srbije, "osumnjičenih za terorizam", uz ocjene o prisutnim napetostima u toj zemlji na dan održavanja parlamentarnih izbora, predstavljenih kao izbor izmedju Rusije i Zapada, javlja Tanjug.

AP navodi da "u zemlji rastu tenzije usred glasovanja koje bi trebalo odrediti da li će mala balkanska zemlja nastaviti svojim zapadnim putem ili se ponovno okrenuti tradicionalnom savezniku Rusiji".

"Iznesena su strahovanja da bi nasilje moglo izbiti na ulicama prijestolnice Podgorice između pristalica oporbe i vlade, nakon što budu objavljeni rezultati glasanja", prenosi američka agencija.

AP ističe da je Crna Gora duboko podijeljena na pristalice i protivnike integracije sa Zapadom, a da bi ishod današnjeg glasovanja mogao ugroziti NATO i proširenje EU u jugoistočnoj Europi i pokazati se presudnim za pokušaje Kremlja da povrati uticaj na Balkanu.

Lideri opozicije su optužili crnogorskog premijera Milu Đukanovića za korupciju, nepotizam i loše ekonomsko upravljanje i kažu da pokušava zaplašiti birače sugerirajući da će ukoliko on izgubi, u zemlji prevladati kaos, dodaje AP.

AFP uz vijest o hapšenju srpskih državljana u Crnoj Gori navodi da se "izbori održavaju usred tenzija zbog planova premijera Đukanovića za izgradnju bližih odnosa između Crne Gore i Zapada".

Đukanović nastoji uvesti zemlju i u NATO i u EU, što je cilj koji se ne dopada Rusiji, dugogodišnjem savezniku Crne Gore, ocjenjuje francuska agencija i podsjeća da je Đukanović jedini balkanski lider koji je ostao na vlasti od početka raspada Jugoslavije početkom 1990-ih, nakon čega je više puta bio premijer i jednom predsjednik.

Međutim, analitičari kažu da je Đukanović sada pod pritiskom, a kritičari optužuju vladu za nepotizam, korupciju i veze s organiziranim kriminalom.

Prema najnovijim stranačkim anketama, Demokratska partija socijalista vodi s manje od 40 posto glasova što znači da će joj možda biti potrebni koalicijski partneri da formira vladu, piše AFP, uz napomenu da su u blizini parlamenta u subotu ujutro postavljene barikade da bi se zgrada zaštitila od eventualnog postizbornog nasilja.

I Reuters navodi da je Đukanović današnje izbore predstavio kao izbor između nastavka integracije sa Zapadom pod vladavinom njegove Demokratske partije socijalista i toga da Crna Gora pod opozicijom bude svedena na "rusku koloniju".

NATO je, kako ocijenjuje britanska agencija, prošle godine pozvao "majušnu balkansku zemlju sa 620.000 stanovnika" da se pridruži Savezu djelomično i zbog zabrinutosti zbog ruskog uticaja u Crnoj Gori, koja ima jake kluturne i trgovinske veze s njenim tradicionalnim pravoslavnim saveznikom, navodi britanska agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.