REGION

Đukanović: Nastavljamo putem sigurne evropske budućnosti

Predsjednik DPS-a nakon održanih izbora

Redakcija

17.10.2016

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je najviše glasova na jučerašnjim izborima u Crnoj Gori, ali će za formiranje parlamentarne većine morati da traži podršku manjinskih stranaka i Socijaldemokrata (SD). 

Prema podacima koje je sinoć objavio Centar za demokratiju (CEMI), na obrađenih 95 posto uzorka, lista “Sigurnim korakom” osvojila je 41.1 odsto glasova i 36 mandata. Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je objavio, na sto posto obrađenog uzorka, da je stranka Mila Đukanovića osvojila 35 mandata. Bošnjaci su, prema podacima dvije NVO osvojili 3.3 posto glasova i dva mandata, koliko imaju i Socijaldemokrate sa 3.2 podške. Albanske liste zajedno imaju jednog poslanika sa 1.2, odnosno 0.9 posto, dok je HGI osvojila 0.5 posto i jedno poslaničko mjesto.

Đukanović je kazao da za kratko vrijeme očekuje formiranje vlade i da sa tradicionalnim koalicionim partnerima  ima većinu od najmanje 42 mandata. On je rekao da Crna Gora nastavlja putem sigurne evrposke  budućnosti, prenosi portal "Vijesti". 

- U narednih samo nekoliko mjeseci ćemo ratifikovati pristupni protokol u NATO i donijeti odluku u Crnoj Gori o članstvu u NATO. Intenziviraćemo pregovore EU i po našem uvjerenju do kraja mandata završiti pregovore - kazao je Đukanović, zahvaljujući se svim učesnicima izbora. 

- Želim da se zahvalim i drugim učesnicima parlamentarnih izbora koji nisu glasali za nas ali su učestvujući doprinijeli potvrdi demokratskog ugleda Crne Gore u međunarodnoj javnosti.

Da će od manjina tražiti podršku za formiranje vlade najavili su iz svih opozicionih partija, ističući da  opozicione stranke zajedno imaju najmanje 39 mandata. Da bi obezbijedila tijesnu većinu opoziciji je dovoljna podrška dva poslanika manjina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.