REGION

Vrući izbori: Ko je čovjek koji stoji iza "srbijanskih terorista" u Crnoj Gori?

Zamjenik Žandarmerije MUP-a Srbije

Redakcija

17.10.2016

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), stranka premijera Mila Đukanovića, pobijedila je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Birači, njih više od pola miliona koliko ih je registrirano, birali su 81 zastupnika sa 17 izbornih lista, ali izbori su predstavljani u svjetlu mnogo važnijeg pitanja - kao referendum za ulazak u EU i NATO ili ne, odnosno odlučivanja za Zapad ili Rusiju.

Nakon 100 posto obrađenih glasova, Đukanovićev DPS osvojio je 41,1 posto glasova, a opozicioni Demokratski front 20,1 posto. Opoziciona koalicija Ključ dobiva 10,7 posto glasova, a Demokratska Crna Gora 10,5 posto glasova. Dakle, Đukanovićeva stranka osvojila je 35 mandata, a za prevlast u parlamentu mu treba 41 mjesto. Đukanović se nada da će manjine stati na njegovu stranu i da će bez problema formirati Vladu. Međutim, na manjine također računa i opozicija...

Sami izbori prošli su u napetom okruženju. Napetost je kulminirala u noći sa subote na nedjelju kada je crnogorska policija uhapsila 20 osoba iz Srbije koje su, prenijeli su lokalni mediji, prešle granicu kako bi izazvale nerede u Crnoj Gori. Kod uhapšenih je pronađeno oružje i eksploziv. Crnogorske vlasti sumnjiče ih za navodnu pripremu terorističkih akcija. Među uhapšenima je navodno i bivši komandant Žandarmerije MUP-a Srbije, penzionisani Bratislav Bata Dikić, poznat pod nadimkom 'Mali Legija'. Crnogorski mediji opisuju ga kao vođu te grupe. S funkcije je smijenjen, prenose lokalni mediji, nakon niza ubistava za koja su bili odgovorni pripadnici njegove formacije, piše Jutarnji.hr.

Direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović rekao je kako su 20 državljana Srbije planirali izvesti niz terorističkih akcija tokom dana i izborne noći te da su željeli izazvati haos, napasti ustanove sistema, a ne isključuje se ni mogućnost da su željeli izvesti atentat na crnogorske državnike. Za jednom se osobom navodno još traga. Oglasio se tokom dana, komentirajući hapšenje, i Đukanović, koji je rekao kako je Crna Gora stabilna i ozbiljna država.

- Ko god misli da se njome može poigravati, završit će kao što su i do sad završavali - rekao je te dodao kako će nakon ovih izbora Crna Gora nastaviti stabilno i dinamično napredovati prema evropskim i euroatlantskim ciljevima.

Danas se oglasio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Gospodin Dikić svakog dana iznosi stavove protiv Vlade Srbije, ali volio bih vidjeti i čuti stvarne i ozbiljne podatke o tome da je planirao neki teroristički akt - rekao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.