REGION

Marković: Neobično je što se srpski zvaničnici čude

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio

Redakcija

17.10.2016

Vlada Crne Gore očekuje da će Specijalno državno tužilaštvo u najkraćem roku javnost obavijestiti o važnim detaljima hapšenja 20 državljana Srbije, kako bi se stavila tačka na politikanstvo i spekulacije, poručio je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

Podsjećamo, 20 državljana Srbije među kojima je i bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić uhapšeni su zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Sumnja se da su namjeravali da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom u izbornoj noći izvršiti napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa.

Marković je agenciji MINA kazao da je Crna Gora pokazala da je zrela demokratska država, sa snažnim i nezavisnim institucijama, koje mogu da osiguraju mir i stabilnost.

- Cijenim da je akcija hapšenja 20 osoba, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam, izvedena na profesionalan i zakonit način.Po saznanjima Vlade Crne Gore, ova aktivnost uhapšene grupe srpskih državljana nije povezana sa vlastima Republike Srbije, njenim zvaničnicima ili bilo kojom institucijom. Neobična su čuđenja srpskih zvaničnika i komentarisanje osnovanosti optužbi protiv uhapšenih - rekao je Marković.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas sumnju u osnovanost optužbi za terorizam protiv Bratislava Dikića i ostalih uhapšenih.

Marković, dodao je, vjeruje da su svi zajedno privrženi principima podjele vlasti, nezavisnosti institucija za sprovođenje zakona i zato vjeruje da se, kako je kazao, treba uzdržati od ulaženja u meritornost njihovih odluka.

- Dozvolimo da institucije rade svoj posao. Vlada očekuje da će Specijalno državno tužilaštvo u najkraćem roku javnost obavijestiti o važnim detaljima ovog slučaja kako bi se stavila tačka na politikanstvo i spekulacije - rekao je on.

Marković je podsjetio da je Specijalno državno tužilaštvo, zajedno sa službenicima Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, kako su saopćili, osujetilo aktivnosti te grupe, čiji je cilj bio uticaj na zakonodavnu i izvršnu vlast.

- Odnosno da u vrijeme proglašenja rezultata parlamentarnih izbora napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija, te da preduzmu i aktivnosti protiv pojedinih visokih državnih zvaničnika - kazao je Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.