REGION

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su u takmičarskom okruženju, uz poštivanje osnovnih sloboda

OESS iznio svoju ocjenu o parlamentarnim izborima

Fena

17.10.2016

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su u takmičarskom okruženju, uz poštivanje osnovnih sloboda, no kampanju su karakterizirali nedostatak jasnih alternativnih rješenja u pogledu unutarnjih politika te napadi na osobnoj razini, ocijenili su u svom izvještaju Međunarodne promatračke misije OESS/ODIHR.

Iako pluralističko, medijsko okruženje je karakteriziralo nedostatak uređivačke neovisnosti, dodali su.

Izborna administracija je ispunila zakonske rokove, ali usprkos povećanim operativnim i ljudskim kapacitetima, profesionalni kapaciteti su ostali neadekvatni. Izborni dan je protekao u miru i uredno, uz nekoliko slučajeva nepravilnosti u procedurama, navodi se u izjavi.

 - Iako je ambijent kampanje karakterizirala polarizovana debata oko vanjske  politike, ovi izbori su održani u takmičarskom okruženju s poštovanjem osnovnih sloboda - kazala je Margareta Cederfelt, specijalna koordinatorica, vođa kratkoročne Promatračke misije OESS-a, prenosi RTCG.

Članstvo u NATO-u je bilo centralno pitanje, a sudionici na izborima su slali opće poruke neophodnosti provođenja ekonomskih, socijalnih i političkih reformi, otvaranja radnih mjesta i smanjenja iseljavanja mladih ljudi, te suzbijanja korupcije na visokoj razini, ocijenili su promatrači. Kampanje političkih stranaka su se velikoj mjeri oslanjale na ličnosti, dok je često bilo vrlo malo detalja o političkim rješenjima.

Raznovrsno medijsko okruženje ostaje podijeljeno po političkim linijama i vidan je nedostatak uredničke neovisnosti i istraživačkog izvještavanja. Na medijsku scenu utiče i nedostatak djelotvornog regulatornog ili samoregulatornog tijela. Pored toga, odluka Agencije za elektronske komunikacije da obustavi rad internet servisa Viber i WhatsApp izazvala je dodatnu zabrinutost, piše u izvještaju.

Dalje se navodi da je članovima nacionalnih manjina pružena jednaka mogućnost sudjelovanja u izbornom procesu, kako kao kandidata, tako i kao birača.

Usprkos tome što je novi zakon o finansiranju kampanje unaprijedio odgovornost javnih institucija, nije osigurao adekvatno izvještavanje o troškovima. Kandidati nisu u obvezi da prijave troškove kampanje prije dana izbora, što ograničava transparentnost procesa, navodi se u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.