REGION

Šahman: Nerealne su šanse da se ponište izbori u Crnoj Gori po zahtjevu opozicije

Portparol Bošnjačke stranke Crne Gore za Avaz.ba

K. Ke.

17.10.2016

Nakon što su završeni izbori u Crnoj Gori i kada je jasno da je DPS Mile Đukanovića pobjednik, koji će samim tim i formirati vlast, počele su kalkulacije o tome kako će izgledati parlamentarna većina.

DPS je sa nešto više od 41 posto glasova dobio 35 mandata u Parlamentu Crne Gore, a za sastavljanje većine kako bi formirao Vladu, Mili Đukanoviću potrebna je podrška manjinskih stranka, prije svega Bošnjačke stranke koja je od svih partija koje predstavljaju manjine dobila najviše glasova i dobila dva mandata u Parlamentu.

Iz Bošnjačke stranke danas su saopćili da će pregovarati sa svim strankama, ali da je njihova primarna politika ona koja vodi Crnu Goru u EU i NATO, te su samim tim jasno rekli da su šanse za koaliciju sa DF-om i ostalim prosrpskim i proruskim strankama na minimumu.

Portparol Bošnjačke stranke (BS) Sead Šahman komentirao je za Avaz.ba trenutnu situaciju kao i najavu opozicije predvođene DF-on da neće priznati rezultate izbore zbog pokušaja državnog udara.

Šahman ističe kako će BS prvo razgovore obaviti s strankama nacionalnih manjina odnosno sa Albancima i Hrvatima te da će pokušati napraviti zajedničku platformu na osnovu koje će dalje pregovarati.

- Formiranje Vlade sigurno neće biti tako brzo. Očekuju nas pregovori od kojih će zavisiti buduća Vlada Crne Gore. Mi ćemo biti usmjereni isključivo prema dobivanju garancija za realizaciju važnih programskih ciljeva koje već imamo i od njih nećemo odustati - navodi Šahman.

Komentirajući najavu opozicije da neće priznati rezultate izbora zbog nepravilnosti Šahman navodi kako to nije dobra odluka.

- Prisustvo međunarodnih posmatrača OSCE-a i Vijeća Evrope, koje je bilo mnogo veće u toku ovog izbornog procesa, daje legitimitet izbornom rezultatu. Bilo je kršenja pravila, međutim, smatram da se radi o pojedinačnim slučajevima koje svakako treba procesuirati. Nepriznavanje rezultata izbora nije dobra ocjena koju su donijeli opozicioni čelnici - navodi Šahman.

On je dodao da su šanse da izbori zbog stava opozicije budu poništeni neralni te da se još čeka očitovanje Državne izborne komisije po tom pitanju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.