REGION

Mogherini i Han se raduju nastavku stabilnog puta Crne Gore ka EU

Visoki zvaničnici EU izdali zajedničko saopćenje

Autor:Srna

17.10.2016

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini i komesar za proširenje Johannes Hahn istakli su da se raduju konstituiranju novog parlamenta, brzom formiranju nove Vlade i nastavku stabilnog puta Crne Gore u evroatlantskim integracijama.

Mogherini i Hahn su istakli da je Crna Gora veoma napredovala u pristupnom procesu EU i da mjeseci pred njom moraju biti iskorišteni za produbljivanje i ubrzavanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava u kojoj žele da vide još bolje rezultate.

"Građani Crne Gore glasali su jučer na parlamentarnim i lokalnim izborima u miru i redu i unutar reformisanog zakonskog okvira. Izbore su posmatrali domaći i međunarodni posmatrači koje je akreditovala Državna izborna komisija", naveli su evropski zvaničnici u zajedničkom saopštenju povodom održanih izbora.

Oni su dodali da je Posmatračka misija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a u preliminarnoj izjavi ocijenila da su parlamentarni izbori održani "u konkurentnom okruženju i da ih je odlikovalo opšte poštovanje temeljnih sloboda, te da su primijećene pozitivne promjene pokazale istinsku volju za unapređenje ovog procesa".

"Nadležni organi treba da, u skladu sa propisima, isprate sve slučajeve proceduralnih nepravilnosti i pozabave se svim nedostacima o kojima su posmatrači izvijestili", konstatovali su Mogherini i Hahn

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.