REGION

Vučić se sastao s Plenkovićem: Imao sam s njim učtiv i pristojan razgovor

Premijeri Srbije i Hrvatske borave u Rigi

Redakcija

6.11.2016

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da se na summitu 16+1 u Rigi sastao i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, rekavši samo da je taj razgovor bio "učtiv i pristojan", te najavio niz bilateralnih susreta u regiji, među ostalim s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a potvrdio je i da će se odazvati pozivu poljske premijerke Beate Szydlo da posjeti Varšavu.

"Imao sam razgovor sa Plenkovićem, učtiv i pristojan. Poljska je od 16 zemalja u Rigi i najveća i najznačajnija i za nas važna na europskom putu. Vodio sam s poljskom premijerkom ozbiljan razgovor i ići ću u Varšavu 2017.", rekao je Vučić.

Srbija je, kako javlja Hina, na summitu Kine i zemalja središnje i istočne Europe "16 + 1" u Rigi potpisala šest ugovora i sporazuma s Kinom, vrijednih ukupno 734 milijuna eura.

Potpisan je komercijalni ugovor za izgradnju prve dionice brze pruge Beograd - Budimpešta, a realizacija prve faze projekta od Beograda do Stare Pazove vrijedna je 319 milijuna eura.

Potpisivanjem komercijalnog ugovora i Memoranduma o razumijevanju s kineskom Eksim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske željeznice na teritoriju Srbije, stvoreni su uvjeti za početak gradnje te pruge za brzine do 200 kilometara na sat.

Među potpisanim dokumentima je i sporazum o uzajamnom ukidanju viza za građane Srbije i Kine, kojim se državljani dviju zemalja oslobađaju obveze pribavljanja viza za boravak do 30 dana. Srbija očekuje da će taj sporazum, među ostalim, pridonijeti dolasku većeg broja turista iz Kine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.