Hrvatski ministar odbrane otkazao put u Sarajevo

Na preporuku obavještajnih struktura

Redakcija
07.11.2016 10:43

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević otkazao je put u Sarajevo, gdje je u utorak trebao prisustvovati sastanku ministara obrane država članica Obrambene suradnje srednje Evrope (CEDC) s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, piše Jutarnji list.

Na sastancima će ga zamijeniti njegov pomoćnik za obrambenu politiku Nikola Brzica. Kako piše  "Jutarnji", Krstičević je danas trebao u Beču prisustvovati sastanku CEDC-a zajedno s kolegama ministrima iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Nakon toga su u utorak svi zajedno iz Beča trebali otputovati u Sarajevo.

Do otkazivanja ovog putovanja došlo je samo sedam dana nakon hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju i potvrđenih informacija da je Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv Krstičevića zbog navodnog počinjenja ratnog zločina tijekom vojnih operacija u Mrkonjić Gradu 1995., navodi list.

Hrvatski ministar odbrane, tvrdi za "Jutarnji list" da u otkazivanju putovanja nema ničeg alarmantnog.

- U ovom trenutku razgovaramo o proračunu za sljedeću godinu. Ja ću ići u Sarajevo i ne bojim se odlaska u Bosnu i Hercegovinu. Nisam se bojao u ratu pa se ni sad ne bojim. No, sad mi je prioritet proračun, a moj će pomoćnik Brzica sve odraditi vrlo kvalitetno - rekao hrvatski ministar odbrane.

Prema neslužbenim informacijama, Krstičević je još početkom prošle sedmice planirao put u Beč i Sarajevo, no onda je stigla preporuka obavještajnih službi.

- Na osnovu događaja u Orašju i saznanja o istražnom postupku koji su BiH vlasti pokrenule protiv Krstičevića, Vojna sigurnosno-obavještajna agencija i Sigurnosno-obavještajna agencija dale su preporuku da ministar ne putuje u Sarajevo jer mu se ne može garantirati sigurnost -  rekao je visokopozicionirani izvor u Vladi RH.

NA VRH