REGION

Užas: Četiri godine u stanu čuvao kostur mrtve majke

Slučaj koji je šokirao Hrvatsku

Redakcija

14.11.2016

Adela Novak, rođena 1925. godine, više od četiri godine bila je mrtva u svom stanu na prvom spratu u Brozovoj ulici 34 na zagrebačkoj Trešnjevci, a krivac za to je njen 59-godišnji sin Tibor, koji nije prijavio majčinu smrt. Predan je pritvorskom nadzorniku zbog nekoliko kaznenih djela, piše Jutarnji.

No, osim ove šokantne činjenice još je gore saznanje susjede pokojnice, koja je i prije dvije godine došla u policiju izraziti sumnju da se nešto čudno dogodilo s njihovom sustanarkom, na što su je otpravili riječima: “Jeste li vi član porodice? Niste. Pa šta onda vi imate s tim?”

Ali, žena s kojom smo jučer razgovarali na stubištu zgrade, koja nije odustajala od namjere da se raščisti što se dogodilo ženi koju su poznavali desetljećima, koja je bila topla i draga, te je, kako kaže, “odjednom nestala”, postavlja sasvim logična pitanja. - Pomislite u jednom trenutku, a što bi bilo da doista nije bila mrtva u stanu. Možda bi me optužili za lažno prijavljivanje. Ali, doista treba postaviti pitanje kakav je to sistem - kaže i dodaje: “Našla je konačno svoj mir. Nije to zaslužila!”

Komšije pokojne Adele Novak, Gorana i Esteru Trninić potvrđuju kako su godinama sumnjali, ali da se na prvom spratu u sobi koja gleda na dvorišnu stranu i u kojoj je bilo tijelo pokojnice, od kojeg je nakon četiri godine ostao samo kostur koji su policajci u četvrtak nakon očevida stavili u plastičnu vreću, nije čak ni dulje osjećao intenzivan miris.

- Da, negdje u to vrijeme, otprilike prije četiri godine, osjetio se nešto intenzivniji miris, ali pripisivali smo to izmetu mačaka koje su znale obavljati nuždu. A što se tiče Tibora, on je uvijek izbjegavao odgovore na pitanja o majci ili je odgovorio u žurbi, u prolazu. On tu nije stalno živio. Jedno vrijeme je bio u Engleskoj pa se vratio, pa je povremeno dolazio te ga nismo vidjeli i po nekoliko mjeseci. Da se nešto čudno događa, shvatili smo kad smo vidjeli izvješena izvještaje o plaćanju režija. Neko vrijeme je Elektra isključila struju pa su je onda opet isključili.

Njegova supruga Estera dodala je kako je Tibor Novak bio izuzetno ljubazan, ali i da je primijetila neke čudne odgovore. - Meni je, recimo, jedan dan rekao kako mu je majka u domu u Ivanić Gradu, a drugoj je susjedi drugi dan rekao da je u domu u Zelini. Odgovore na pitanja o majci davao je uvijek u prolazu, u žurbi. I bio je napadno ljubazan. Sjećam se da ju je jednom dovezla hitna pomoć, ali niko poslije nije vidio da ju je odvezla iz stana - govori Estera Trninić-Gobac.

- Niko nije znao čime se on zapravo bavi. Njegova majka je čak jednom rekla da on radi za neku informatičku firmu u Velikoj Gorici.

Komšije također kažu da su u posljednje vrijeme vidjeli da je s njim povremeno dolazila u stan i jedna žena, a viđali su i prije neke njegove partnerice. Nakon što su u četvrtak policajci konačno ušli u stan na prvom katu u Brozovoj ulici, prizor je bio jezovit. Kostur Adele Novak bio je u sobi. Njenog sina policija je u međuvremenu predala pritvorskom nadzorniku. U subotu je zagrebačka policija i službeno potvrdila da je Policijska postaja Trešnjevka nad 59-godišnjakom završila kriminalističko istraživanje i kazneno ga prijavila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.