REGION

Popularni zagrebački kafić zabranio ulazak slijepoj ženi jer je došla s psom vodičem!

Nisu je željeli uslužiti

Redakcija

15.11.2016

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet uputila je dopis Leggiero baru u shopping centru Avenue Mall u Zagrebu jer jednoj slijepoj osobi nisu dozvolili ulazak u prostorije tog ugostiteljskog objekta zbog pratnje psa vodiča, pozivajući se na naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima lokala koja onemogućuje pristup psima, prenosi Jutarnji.

Zakon propisuje da slijepa osoba s psom vodičem ima pravo pristupa na javna mjesta, kao što su uredi, hoteli, restorani, banke, pošte, kazališta, koncertne dvorane, sportski objekti, tržnice, prodavaonice, škole, visoke obrazovne institucije i sl.

Pravnoj osobi koja slijepoj osobi s psom vodičem onemogući korištenje javnih mjesta, javnih prijevoznih sredstava i čekaonica zdravstvenih ustanova i ljekarna prepisuje se novčana kazna od 5000 do 20.000 kuna.

- Kako je i Leggiero bar javni prostor, nije dopustivo ponašanje službenih osoba i djelatnika na način kako se to dogodilo - ističe u saopštenju Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Navode da uposlenici nisu htjeli vidjeti ni radnu ispravu koju korisnica posjeduje, već su se pozivali na naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima lokala koja onemogućuje pristup psima kućnim ljubimcima.

- Neugodno su je ignorirali i nisu je željeli uslužiti. Ne samo da je time prekršeno temeljno ljudsko pravo, već je počinjena diskriminacija prema osobi s invaliditetom, sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom - ističu iz udruge.

Upozoravaju da sankcioniranje uposlenika može uslijediti i na osnovu Zakona o suzbijanju diskriminacije, te da iščekuju reakciju Uprave shopping centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.