REGION

Neispravne još tri "Juvitanine" kašice

Panika u Srbiji

Autor:(Am.K.)

15.11.2016

Pesticidi u nedozvoljenim količinama pronađeni su u još tri proizvoda dečje hrane "Juvitana" u Srbiji. Detalji o količini pronađenih pesticida bit će poznati narednih dana. Do tada, te kašice ne bi smjele da se nađu u prodaji. U Ministarstvu zdravlja navode da su prekoračene količine štetnih materija minimalne i da ne bi trebalo da predstavljaju opasnost po zdravlje djece. Fabrika dječje hrane u Inđiji privremeno je zatvorena, piše RTS.

Iz dvije akreditovane laboratorije, dva različita rezultata. Prva analiza je rađena na zahtjev proizvođača, jer bez nje roba ne bi mogla da bude u prometu. Drugu analizu tražilo je Ministarstvo zdravlja u kontroli.

"Ispostavilo se da je proizvođač posjedovao laboratorijske nalaze o zdravstvenoj ispravnosti, a da je na terenu očigledno utvrđeno suprotno", kazao je novinarima načelnik Odjeljenja sanitarne inspekcije Sremskog okruga Miloš Lukić.

Čega je sve bilo u kašicama i u kojoj mjeri, još nije poznato. Od toga, kažu ljekari, zavisi da li će biti štetnih posljedica.

"Prag stvarno toksične doze je znatno viši nego što je dozvoljeno. Tu postoji jedna sigurnosna zona, zaštitna zona, verujem da će ona zaštititi našu djecu u ovom slučaju, ali svakako da treba shvatiti krajnje ozbiljno ovakav slučaj", kazala je novinarima doktorica Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Više puta roditelji su se žalili na buđ i crve u dječjoj hrani, kažu u jednoj od organizacija potrošača. Najveće sumnje, ističu, izazivaju sirovine koje se nalaze u gotovim proizvodima.

"Sirovine su najspornije. Da inspekcija i sam proizvođač kontrolišu porijeklo sirovine, kvalitet sirovine, ne bi se dešavalo sve ovo, zapravo sama sirovina je problematična i rok trajanja", objasnio je Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Ministarstvo zdravlja poziva građane da, ukoliko u prodaji primjete sporne proizvode, prijave sanitarnoj inspekciji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.