REGION

Žarko Korać: Ruske tajne obavještajne službe u velikoj mjeri umiješane u pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori

Dugogodišnji profesor beogradskog Filozofskog fakulteta

Redakcija

15.11.2016

Gostujući u najnovijem "Mostu Radija Slobodna Evropa" dugogodišnji profesor beogradskog Filozofskog fakulteta Žarko Korać, govoreći o ruskom uticaju na balkanske zemlje, izjavio je da sva saznanja koja posjeduje ukazuju da se radi o jednoj jako ozbiljnoj aferi u koju je umiješana ruska država, te da su priče o tome da je sve izmišljeno besmislene. 

Pokazalo se, dodao je Korać, da su djelovi nekih ruskih tajnih službi u velikoj mjeri umiješani u pokušaj organizacije nasilja nakon izbora u Crnoj Gori sa željom da se spriječi njen put ka NATO-u i Evropskoj uniji, uz podsjećanje da je ruski list Komersant napisao da je to najveća obavještajna afera koju je Rusija imala na teritoriji bivše Jugoslavije još od 1948. godine.

Korać je, kako kaže, u posljednje vrijeme bio dva puta u Crnoj Gori.

– Podaci koje imam iz Crne Gore i Srbije govore da to nije nimalo naivna ili izmišljena afera. Pokazalo se da su djelovi nekih ruskih tajnih službi u velikoj mjeri umiješani u pokušaj organizacije nasilja nakon izbora u Crnoj Gori sa željom da se spriječi da Crna Gora nastavi svoj put u NATO i Evropsku uniju.

Da ne bi bilo da je to samo moja procjena, pomenuću da je ruski list Komersant napisao da je to najveća obavještajna afera koju je Rusija imala u Srbiji, odnosno u Jugoslaviji, poslije 1948. godine.

Naime, Srbija je korištena kao mjesto gdje su se grupe koje su namjeravale da izvedu akciju u Crnoj Gori, dogovarale i naoružavale, što je naša obavještajna služba u jednom trenutku počela da prati i ima mnogo podataka – kazao je Korać.

Ocjenjuje da događaji u Crnoj Gori počinju jako dramatično da odjekuju na Zapadu kao najdirektnije miješanje Rusije u unutrašnje prilike jedne zemlje koja je riješila da uđe u NATO pakt.

– To je i poruka Srbiji. Ja mislim da je Vučić to vrlo dobro vidio. U Srbiji se u početku govorilo da je sve to namješteno, da je to uradio Milo Đukanović da bi pobijedio na izborima, ali to apsolutno nije tačno. To su vrlo ozbiljne stvari. Postoji jako mnogo materijalnih dokaza, tu je stvarno bila pripremano nasilje.

To je i poruka Evropskoj uniji da malo više pazi na Balkan, da otvara poglavlja Srbiji, da se više posveti Makedoniji, koju Grčka blokira već više od deset godina. Možda će ovo što se desilo u Crnoj Gori promijeniti odnos Evropske unije prema ovom reginu, ali jedna stvar je sigurna – Rusija ovdje povećava svoj uticaj.

Rusi su jako pojačali propagandu u Srbiji, pa opada broj ljudi koji žele evropske integracije. Vučić pravi zaista ozbiljnu grešku što, dok ima moć, ne pokušava to da ograniči – kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.