REGION

'Svi u Evropi digli su se na noge, a mi šutimo': Srbija u strahu, tempirana bomba opasnost i za BiH

Mađarska nuklearna elektrana

Redakcija

25.11.2016

Iako Mađarska slavi što je Evropska unija odobrila gradnju nuklearne elektrane vrijedne 12,5 milijardi eura, bitka još nije gotova, piše Politico.

Protivnici projekta Paks II, koji bi trebao biti izgrađen ruskim novcem i ruskim izvođačima, su vlada Austrije ali i njemačke i austrijske energetske kompanije koje su "spremne za dužu bitku".

Margareta Vestager, povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja, nalazi se u fokusu javnosti zbog odluke o tome hoće li ovom projektu dati zeleno svjetlo. Njena će odluka rasplamsati raspravu o vjerodostojnosti Evropske unije nakon što je otkriveno da je povjerenik Günther Oettinger prihvatio privatni let avionom njemačkog poduzetnika koji je blisko povezan s Kremljom, Mađarskom i projektom Paks II, piše Večernji list. 

Također, očekivanja da će EU ukinuti državno financiranje dovedena je pod sumnju nakon što je Evropska komisija prošle sedmice iznenada odustala od procedure nad Mađarskom zbog dodjele projekta Paks II bez konkursa.

Politico također piše da je Vestager svjesna da će protivnici nuklearne elektrane uložiti žalbu ako ona dopusti projekt Paks II koji se smatra jednim od najznačajnijih primjera kako Moskva koristi energiju u diplomatiji kako bi osigurali strateški uticaj u srednjoj Evropi. 

Najistaknutiji protivnik je Austrija koja je također uložila prigovore na desetine milijardi eura subvencija za britansku nuklearnu elektranu Hinkley Point C te je jednako zabrinuta proliferacijom nuklearnih elektrana blizu svojih granicama. Austrija se boji da će ovo odobrenje potaknuti val sličnih projekata u regiji. 

Dörte Fouquet, advokat koji zastupa austrijske i njemačke energetske kompanije, kazao je kako bi konkurencija na regionalnom energetskom tržištu ne bi imala šanse protiv "subvencionirane električne energije".

Vestager će morati provjeriti 'poklapaju' li se brojke iza ovog projekta. Zemljama Evropske unije zabranjeno je subvencioniranje na način da ono šteti privatnim tvrtkama. Mađarska osporava državnu potporu i tvrdi da će se projekt financirati s 10 milijardi eura ruskog kredita te da to ima "komercijalnog smisla". No, prije godinu dana istražitelji državnih potpora nisu bili toliko sigurni te su naveli kako "u ovom trenutku nije jasno u kojoj mjeri će Paks II otplatiti ulaganja države".

Komisija je upozorila kako bi potencijalni ukupni iznos državnih potpora bila puna vrijednost investicije, odnosno 12,5 milijardi eura.

Strah u komšiluku

Nuklearna elektrana gradi se na 63 kilometra od granice Srbije, a rasprava o ovom projektu "završila se u tišini još prošle godine", navodi Blic.

Navode kako je 30-ak ljudi, uglavnom lobista i "nešto malo stručna javnosti" dalo zeleno svjetlo za ovaj projekt. Pišu i kako bi moguće nesreće u ovom pogonu imale velike posljedice na zdravlje ljudi.

- One su velika opasnost ukoliko bi teroristi krenuli na njih i zato bi država morala voditi računa što joj se događa u komšiluku - kaže Zoran Dragišić, profesor sigurnosti.

Radiologinja Dragana Janjić smatra kako su nuklearne elektrane u komšiluku tempirana bomba za zdravlje ljudi. 

- Svi u Evropi su se digli na noge, a mi šutimo iako je za nas najopasnije. Ako bi došlo do havarije, u roku od sat vremena povećala bi se radioaktivnost, koja bi ostavila nesagledive posljedice po zdravlje stanovništva. Zato je Srbija morala puno žešće reagovati - kaže Janjić koja nije ni znala za "javnu raspravu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.