REGION

Nikolić: Crnu Goru stvorili su Srbi!

Predsjednik Srbije o susjedima

(D. K.)

27.11.2016

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da priznaje nezavisnost Crne Gore, istovremeno poručujući da je tu državu stvorio srpski narod.

- To je historijski zemlja koju su stvorili Srbi, tamo živi veliki broj Srba i često imam rasprave da li oni imaju sva prava kao i ostali građani Crne Gore - rekao je Nikolić.

Crna Gora u krizi

U intervjuu za Al Jazeeru Nikolić je rekao da nikada nije čuo neki autoritet iz Crne Gore da je rekao kako je Rusija umiješana u prekrajanje izborne volje građana, već se radi samo špekulacijama.

- Izbori su završeni, svako je dobio koliko je očekivao, a Crna Gora je ponovo u nekakvoj krizi kako će sastaviti Vladu - kazao je Nikolić. 

Naveo je kako priznaje nezavisnost Crne Gore, ali da će je cijeniti po tome kakav odnos država ima prema svim građanima, "ne samo onima na vlasti, nego i u opoziciji".

Govoreći o unutrašnjim pitanjima Srbije, Nikolić je rekao da njegova zemlja želi da postane članica Evropske unije (EU), ali da postoje dva uslova koja ne može da ispuni. To je, navodi, da prizna nezavisnost Kosova i Metohije i da bude u svađi sa zemljama sa kojima je EU u svađi, prije svega misleći na Rusiju.

Smatra i da, ako je NATO odbrambeni savez, Srbija ne bi trebalo da bude članica Alijanse, jer njegovu zemlju, kako kaže, niko neće da napadne.

Veliko prijateljstvo

- Prije 16 godina Srbija je počela put ka članstvu u EU, živimo u jedinstvu i sa Istokom i sa Zapadom. Želimo da postanemo članica Unije i u tom smislu može se reći da sarađujemo više sa Zapadom - naveo je Nikolić.

Dodao je da Srbija ima veliko prijateljstvo i sa Istokom, bliske odnose, historijske, religiozne, jezičke veze sa Ruskom Federacijom.

Na pitanje zašto, paralelno sa članstvom u EU, Srbija ne želi u NATO, Nikolić ukazuje da je to potpuno druga priča.

- Bili smo napadnuti i bombardovani od NATO-a 1999. godine bez razloga. To je imalo ogromne posljedice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stav naših građana prema NATO-u. Uvjeren sam da govorim u ime većine građana kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO-u - poručio je Nikolić.

Srbija ne treba NATO

Prema njegovim riječima, ako je NATO odbrambeni savez, Srbija ne treba da bude njegova članica jer je neće niko da napadne.

- Okruženi smo članicama NATO-a i nemamo namjeru da ikada više ratujemo - istakao je predsjednik Srbije.

Dodao je da problem koji Srbija ima sa Kosovom, i Ukrajina ima sa Krimom.

- U pogledu Kosova, EU prihvata njegovu nezavisnost, Rusija ne. Kada je riječ o Krimu, Rusija ga prihvata, a EU je protiv toga - zaključio je Nikolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.