REGION

Crna Gora: U ponedjeljak odluka o sporazumu tužilaštva i Velimirovića

Sprovođenje istrage u slučaju pokušaja terorizma i ubista premijera Đukanovića

Redakcija

2.12.2016

Viši sud u Podgorici u ponedjeljak će odlučiti da li će prihvatiti ili odbaciti Sporazum o priznanju krivice koji je Mirko Velimirović potpisao sa Specijalnim državnim tužilaštvom, a u slučaju pokušaja terorizma 16. oktobra.

- Ročište radi odlučivanja o sporazumu o priznanju krivice koje je Specijalno državno tužilaštvo zaključilo sa okrivljenim M.V. bit će održano dana 5. devembra, s početkom u 9 sati. Ročište će biti održano u velikoj sudnici Višeg suda u Podgorici - navodi se na sajtu ovog suda.

sud-podgorica

Saopćenje Višeg suda u Podgorici

 

Mirko Velimirović iz Zubinog potoka, čije se ime našlo među okrivljenima u sprovođenje istrage u slučaju pokušaja terorizma, potpisao je sa Specijalnim tužilaštvom Sporazum o priznanju krivice, javljaju crnogorski mediji.

Velimirović je, kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage, iako vođen nezakonitim ciljevima, "doprinio otkrivanju same kriminalne organizacije" i "identifciranju i drugih članova organizacije".

Njegov cilj je, kako se navodi u naredbi, bio da primjenjuje nasilje prema drugim licima, nabavi i skladišti sredstva za izvršenje krivičnih djela, oružje i municiju, čuva uniforme koje se koriste prilikom napada i da osigura prostor u kojem će boraviti drugi članovi organizacije. Osim toga, trebalo je da osigurati i skladište za oružje i opremu, ali i da prenosi poruke i uputstva od organizatora, koje je prethodno dobio od okrivljenog Aleksandra Sinđelića.

Pošto je prihvatio ovaj plan, Velimirović je, kako se navodi, preuzeo 30.000 eura za potrebe nabavke i prebacivanja u Crnu Goru 50 automatskih pušaka i tri sanduka municije koje je trebao da smjesti u iznajmljenoj kući u Podgorici.

To oružje je, kako se navodi, bilo namijenjeno za sada neidentifikovanim osobama koje bi poslao jedan od organizatora Rus Eduard Shirkorov, a koje su trebale da dođu na dan izbora i prerušene u službenike policije i pod komandom okrivljenog Bratislava Dikića, izvrše upad u Skupštinu i "zajedno sa demonstrantima DF-a uhapse premijera Mila Đukanovića".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.