REGION

Detalji stravične nesreće: Vozač autobusa, otac dvoje djece, dao život u zaštitu svojih putnika

U mjestu Haganj u okolici hrvatskog grada Vrbovca

(D. K.)

6.12.2016

Vozač Čazmatransova autobusa Marijan Klak izgubio je život u stravičnoj saobraćajnoj nesreći sinoć oko 17 sati kada je iz suprotnog smjera u mjestu Haganj u okolici Vrbovca naišao teretnjak s odvaljenom stranicom, koja je udarila direktno u vjetrobransko staklo autobusa.

prometna-haganj7-051216

Osim tragično preminulog vozača za kojeg poslodavac, kolege i putnici imaju samo riječi hvale, u nesreći, koja je zaprepastila cijeli kraj, povrijeđeno je još pet osoba od kojih je jedna maloljetna, i svima su lakše povrede sanirane u bolnicama, piše Jutarnji list.

Prema policijskom izvještaju, 53-godišnjak je vozio teretnjak MAN TGA s prikolicom u vlasništvu Vrbovčanke, te je dolaskom do četvrtog kilometra DC-28 u Hagnju u desnom zavoju na njegovu prednju stranu naletio autobus s putnicima. Ko je krivac, je li bilo propusta i kako je došlo do tragedije, saznat će se vještačenjem kamiona i autobusa.

prometna-haganj4-051216

U Čazmatransu su zaprepašteni tragedijom. Svi ističu da je Klak upravo jedan od onih vozača koji ne divlja na cesti i vozi po pravilima. Njegov nadređeni Damir Pavlović, direktor Čazmatrans prometa, ne može doći k sebi od šoka jer je Klak, iako tek pet godina radi za njih kao vozač, zapravo Čazmatransov dugogodišnji uposlenik.

- Bio je dobar, vrijedan i pošten radnik. Utučeni smo svi. I Bog k sebi zove najbolje. Nikome još nije jasno šta se sve tu dogodilo. Prema informacijama kojima raspolažemo, stranica na kamionu se odvalila pa se inercijom izvukla i udarila u naš autobus koji je tog trenutka naišao iz suprotnog smjera. Od policije čekamo informacije i podatke o povrijeđenima kako bismo im se obratili i ponudili pomoć. Zvali smo bolnicu u Bjelovaru te su nam rekli da su otpušteni kućama. Za policiju je i identitet vozača nepoznat dok se obdukcijom ne utvrdi o kome se tačno radi s obzirom na jezive okolnosti tragedije i zadobijene povrede. No, njegova porodica vrlo je brzo doznala za slijetanje jer Klakova šogorica također radi kod nas. Na dispoziciji smo im. Oni to znaju. Pomoći ćemo kako god možemo oko svega, pa i oko pogreba. Poštovat ćemo i kolektivni ugovor - rekao je Pavlović.

prometna-haganj2-051216

- Klak ima dvoje djece, od kojih, koliko znam, kći još studira pa će školovanje biti naša briga - rekao je za Jutarnji list Pavlović.

Dodaje da je Klak kod njih radio u dva navrata.

Klak je, naime, u svojoj mladosti, 80-ih godina, radio kao mehaničar. Zatim je otišao dalje na nove poslove, da bi se prije otprilike pet godina, pojašnjava Pavlović, vratio u Čazmatrans i od tad je radio kao vozač.

Neki od putnika Čazmatransova autobusa koji su se s Klakom tokom godina vožnje i sprijateljili, ne prestaju prepričavati sekunde dramatične vožnje koje su ih dijelile od smrti da Klak u jednom trenutku nije skrenuo s ceste prema šumi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.