REGION

Izbori u Makedoniji: VMRO-DPMNE i dalje vodi sa 39,22 posto glasova, SDSM osvojio 36,25 posto

Vanredni izbori

Srna

12.12.2016

Vladajuća VMRO-DPMNE ima 39,22 posto glasova, a SDSM 36,25 posto, pokazuju rezultati vanrednih parlamentranih izbora u Makedoniji objavljeni na siteu Državne izborne komisije na osnovu 76,05 posto prebrojanih biračkih mjesta.

Na trećem mjestu je DUI sa osvojenih 7,26 posto glasova, a slijedi Besa sa 4,44 posto.

Vladajući VMRO-DPMNE proglasio je večeras pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji, a iz štaba opozicione SDSM tvrde da obje rivalske stranke imaju osvojen po 51 mandat.

Portparol VMRO-DPMNE Ivo Koteski večera je u izbornom štabu ove stranke rekao da je ov 10. pobjeda VMRO-DPMNE.

"Pobijedili smo sa 10:0. Danas se dogodila 10. pobjeda VMRO-DPMNE", rekao je Koteski i naveo da je razlika u glasovima 20.000, prenosi Tanjug.

VMRO-DPMNE je koalicija koju čine 25 stranaka, a Koteski kaže da se ta stranka nije borila samo protiv SDSM, već i protiv drugih jakih protivnika.

"Ostali smo na nogama nakon rušenja vlade. Razlika je velika, a biće još veća", rekao je on, dodavši da je SDSM pobijedio samo jednom 2002. godine sa lažnim obećanjima koja su tada davali.

"Velika zhvalnosti svim koalicionim partnerima koji su nas podržali. Zahvalnost građanima i svim etničkim zajednicama i multietničkoj koaliciji Za bolju Makedoniju. Hvala Turcima, Srbima Bošnjacima, Vlasima i svima ostalima... Zahvalni smo i Albanci koji su glasali za nas", rekao je Koteski, ali je dodao da je ta stranka imala najmanju podršku u opštinama u kojima je većinsko albansko stanovništvo.

Prethodno je i SDSM proglasio pobjedu u svim većim gradovima Makedonije.

Ovo su četvrti vanredni parlamentarni izbori u posljednjih osam godina, a na izbore je izašlo više od 66 odsto građana.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.