REGION

Vučić: Do sada smo bili strpljivi s Hrvatskom, od sada ćemo drugačije razgovarati

Nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26

Redakcija

12.12.2016

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a premijer Srbije Aleksandar Vučić zbog toga je napustito Brisel i te sutra neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji.

Vučić je otputovao večeras u Brisel, a nakon što je dobio potvrdu o blokadi on je odmah krenuo nazad za Beograd, javljaju mediji.

Vučić je, kako navode mediji, rekao da mu je dosta hrvatskog iživljavanja:

- Srbija je sve vrijeme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati - rekao je Vučić.

Premijer Vučić otputovao je danas popodne u Brisel gdje je za večeras bio predviđen njegov sastanak sa šeficom evropske diplomatije.

Radni sastanak premijera Srbije i Mogherini prethodi Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, sutra u Briselu, na kojoj se očekivalo otvaranje sva tri poglavlja u pregovorima - 5 i 25, na koji su sve zemlje ranije dale saglasnost, ali i 26, za koje se očekivalo da će do Međuvladine konferencije također dobiti zeleno svijetlo svih 28 članica EU.

Do sada, sve zemlje članice EU dale su saglasnost za otvaranje poglavlja 5 koje se odnosi na usklađivanje srpskih propisa sa evropskim standardima u oblasti javnih nabavki i poglavlja 25 koje se tiče nauke i istraživanja.

Radna tijela EU sastaju se i danas i sutra, a cilj je, između ostalog, postizanje konsenzusa svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 koje pokriva pitanja obrazovanja i kulture.

Dačić: Hrvatska blokada poglavlja 26 je sitna stvar

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da ovakva odluka Hrvatske pokazuje neprincipijelnost pozicije kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtjevima koje ima zvanični Zagreb.

- Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet mjeseci, pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga. Sitna je to stvar - rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da bi EU trebalo mnogo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.