REGION

Đukanović: Srbija da odgovori ko stoji iza ubistva Đinđića

Bivši premijer Crne Gore dao intervju za "Kurir"

(A. S.)

15.12.2016

Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je kao veoma loše to što ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića još nije u potpunosti razjašnjeno.

Prema riječima lidera DPS-a, državu "ne bi smjelo da zadovolji to što je neki Zvezdan", kao neposredni izvršilac, danas u zatvoru.

- To ne bi smjelo da zadovolji državu. Država bi morala da odgovori ko stoji iza toga i s kojim motivima. Sve dotle dok ne dobijemo taj odgovor, suočavaćemo se sa ponovljenim problemima - rekao je Đukanović u intervjuu za beogradski list "Kurir" od petka koji je objavljen pod naslovom "U Srbiji može da se ponovi ubistvo premijera ako se ne riješi atentat na Đinđića". 

Đukanović je naveo da "definitivno smatra" da nije dobra okolnost ni za Srbiju ni za Crmi Goru što taj slučaj nije rasvijetljen do kraja. 

- To nije slučaj ubistva nekog građanina… Ovdje je riječ o premijeru, a mislim da je riječ i o tome da se željela kazniti jedna politika koju je on u ime Srbije nagovještavao i personifikovao. Ako Srbija sebi ne da odgovora na to pitanje, nažalost, može se suočavati s ponovljenim problemima. Crna Gora se sada suočava s takvim problemima - naveo je on. 

Đukanović je kazao da ostaje u politici, ali na drugačijoj poziciji i dodao da smatra da ima i iskustva i inspiracije da pomogne. 

Dodao je da Crna Gora radi s jedne strane na što bržem dostizanju evropskih i evroatlantskih ciljeva, a s druge strane veoma pažljivo pokušava da očuva odnose s prijateljima, posebno odnose s viševjekovnom tradicijom. 

Bez obzira na to što je 20 državljana Srbije osumnjičeno za pokušaj terorističkog napada na dan nedavnih izbora u Crnoj Gori i što, kako se priča, crnogorska mafija likvidira po ulicama Beograda, Đukanović tvrdi da odnosi dvije zemlje nikad nisu bili bolji. 

- Odnosi Srbije i Crne Gore nikad nisu bili bolji u novijoj političkoj istoriji. Zaista mislim da ljudima koji vode dvije države pripadaju zasluge za to što smo prevazišli krizu koja je bila manje-više očekivana u momentu održavanja referenduma o nezavisnosti u Crnoj Gori - rekao je on. 

- Problema ima, ne može niko sporiti da kriminala ima i u jednoj i u drugoj državi, kriminal ne funkcioniše na nacionalnoj osnovi nego funkcioniše preko granica - dodao je Đukanović. 

S druge strane, slučaj koji je pratio izbore u Crnoj Gori je "zaista pokazao da ne samo da država Srbija nije stajala iza toga, nego je kasnije svojim postupcima jako pomogla da zaokružimo sliku", rekao je doskorašnji premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.