REGION

Makedonci reagirali šefu srbijanske diplomatije: Dačiću se ovaj odgovor neće dopasti

MVP reagiralo na intervju

(A. S.)

3.1.2017

Reagujući na intervju šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije ukazalo je na to da političari treba da budu odgovorni i da ne ruše prijateljstvo između Skoplja i Beograda.

To treba da važi i u uvjetima kada je očigledno da se zagrijeva atmosfera za sljedeće glasanje za ulazak Kosova u Unesco - stav je povodom intervjua srbijanskog šefa diplomatije Ivice Dačića, u kojem je poručio svim susjedima da neće dozvoliti da "Srbija bude ponižavana".

U Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije su portalu mkd.mk nezvanično rekli da smatraju da su takve izjave na neki način upozorenje pred novu rundu nastojanja Kosova da uđe u Unesco, što bi trebalo da se dogodi na proljeće.

Na glasanju u novembru 2015. godine, Makedonija, Hrvatska i Crna Gora glasale su "za", što je izazvalo kritiku zvaničnog Beograda.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije ističe da Makedonija i Srbija imaju bliske i duboko prijateljske odnose, da građani dvaju zemalja gaje pozitivna međusobna osjećanja, i da političarima ostaje samo da produbljuju to historijsko prijateljstvo.

- Ukoliko to nije moguće, tada treba da budu odgovorni, da bar ne ruše prijateljstvo koje postoji između Makedonije i Srbije - poručili su iz makedonskog Ministarstva.

U jučerašnjem intervjuu agenciji Beta, koji su prenijeli svi makedonski mediji, Dačić je kritikovao ponašanje susjednih zemalja, uključujući i Makedoniju, i ukazao na to da će vidjeti kako će se Beograd postaviti kada se bude glasalo za neko pitanje od interesa za njih.

Dačić je rekao i da je Srbija pogriješila kada je Makedoniju priznala pod ustavnim nazivom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.