REGION

Ubica Željka Ražnatovića Arkana na slobodi: Sklonjen na tajnu lokaciju

Srbijanske vlasti više puta tražile izručenje Dobrosava Gavrića

(D. K.)

3.1.2017

Dobrosav Gavrić, koji se nalazi na međunarodnoj potjernici zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, za kojeg su vlasti u Srbiji više puta tražile izručenje, iz zatvora u Cape Townu prebačen je u kućni pritvor sa nanogicom i sklonjen na tajnu lokaciju.

Pretpostavlja se da je ovakva odluka donesena jer je Gavrić južnoafričkim vlastima potreban zbog rješavanja tamošnjeg mafijaškog ubistva, navode srbijanski mediji.

Podsjetimo, Gavrić je bio svjedok ubistva jednog od najmoćnijih Južnoafrikanaca Sirila Bike, koji je važio za šefa tamošnjeg podzemlja. Kumovao je sa mnogim ministrima i čelnim ljudima vojske i policije. Njegovi poslovi, legalni i ilegalni, vrijedili su na stotine milione dolara.

arkan-profimedia-0017421010

Bika je ubijen 21. marta 2011., a u automobilu je bio sa Gavrićem, koji je tada ranjen u rame. Tek tada je i otkriveno da je Arkanov ubica u JAR i da tamo ima dobru poziciju.

Gavrić je inače poslije ranjavanja uhapšen jer je kod njega pronađena manja količina droge. Bio je u zatvoru, ali mu je omogućeno da kaznu do kraja izdrži u kućnom pritvoru u Cape Townu. Navodno je da bi izbjegao izručenje, tražio i azil, ali nije poznato da li su mu vlasti JAR dale političko utočište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.