REGION

Haradinaj će biti pušten u 13 sati

Srbija je izdala potjernicu zbog sumnje da je počinio ratne zločine

Redakcija

5.1.2017

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj izjavio je da će danas oko 13.00 časova nakon saslušanja u tužilaštvu biti oslobođen lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj.

Očekuje se da tokom dana Haradinaj bude ispitan pred nadležnim tužilaštvom u Francuskoj i nakon toga će se odlučiti o daljem postupku.

Ljekaj je rekao da je siguran da će poslije saslušanja Haradinaj biti oslobođen i da će nastaviti putovanje sa porodicom.

Protiv hapšenja Haradinaja reagovali su predsjednik Kosova Hašim Tači, Vlada Kosova, predsjednik Skupštine Kadri Veselji, sve političke stranke i mnoge javne ličnosti.

Francuska policija je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija sinoć uhapsila predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Haradinaja na aerodromu Bazel-Miluz-Friburg.

Njegovo hapšenje je za RTK potvrdila porodica Haradinaj, dok su, kako javljaju prištinski mediji, vlasti Francuske o njegovom pritvaranju obavijestile vlasti u Prištini.

Potjernicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Haradinaj je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, u Sloveniji, ali je poslije nekoliko dana bio oslobođen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.