Farkas: Crna Gora će se priključiti NATO-u

Bivša zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD

(Redakcija)

Bez obzira da li će odluka o ratifikaciji pristupnog ugovora Crne Gore sa NATO-om u američkom Senatu biti donijeta sljedeće sedmice ili nakon što na čelo američke administracije 20. januara dođe Donald Trump, bivša zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD, sada ekspert Atlanskog vijeća Evelyn Farkas (Evelin Farkaš), uvjerena je da proces učlanjenja Crne Gore u NATO ne može biti zaustavljen.

Prema njenim riječima, dvojica senatora koji su se protivili ratifikaciji u decembru, sada su pristali da daju saglasnost.

Farkas također kaže da ne vjeruje da bi Trump mogao vršiti pritisak na Senat u vezi Crne Gore jer to nije u vrhu njegovih prioriteta, a ukoliko bi čak pokušao – naišao bi na snažno protivljenje.

- Sigurna sam da će proces ulaska Crne Gore u NATO biti okončan do kraja, jer američki Kongres neće stati iza ruske agende - naglašava Evelyn Farkas u intervjuu za Radio Slobodne Evrope.

Na pitanje da se Rusija snažno protivi priključenju Crne Gore u NATO, i da li je moguće da proces pristupanja Crne Gore bude zaustavljen, Farkas je rekla: 

- Sve je moguće na ovom svijetu, ali bi zbog toga izuzetno zažalili, zato što je Crna Gora učinila sve što su NATO saveznici očekivali od nje u smislu da se potpuno spremila za pristupanje. Skoro sve članice Alijanse su glasale da prihvataju Crnu Goru kao novog saveznika, čime su praktično poslali poruku "da, naši narodi su spremni da vas brane i da se bore za vaš suverenitet". I narod Crne Gore također je odlučan da se priključi NATO-u i da potencijalno žrtvuju sebe da bi zaštitili drugih 28 članica.

NA VRH

Podijeli članak na