REGION

Sela u Srbiji u blokadi: Na Pešteru zameteno 10.000 ljudi, sudar 30 vozila kod Niša

Zabilježen i smrtni slučaj

Redakcija

6.1.2017

Pripadnici Žandarmerije učestvuju u izvlačenju ljudi iz automobila zaglavljenih na dionici auto-puta kod Niša koja je blokirana zbog snijega i sudara. 

Na mjesto lančanog sudara, koji je izazvao većinu problema na ovoj dionici, izašlo je 30 pripadnika niškog odreda Žandarmerije s opremom za prvu pomoć, ćebadima i vodom. 

U lančanom sudaru u Nišu lakše je povrijeđeno više od deset osoba, među kojima ima i djece, u sudaru je učestvovalo 30 vozila. O situaciji na ovoj dionici stižu oprečne informacije, a iz Puteva su javili da je saobraćaj blokiran u pravcu ka Nišu kod naplatne rampe, dok je u pravcu ka Beogradu normaliziran. 

Zbog snježne mećave i snijega koji je u višim planinskim selima na području Vranja dostigao visinu od preko 70 centimetara saobraćaj  je u totalnom prekidu, a problema ima i na autoputu Koridora 10, autobusi saobraćaju samo do Niša, kažu nadležni.

Od jutros sva sela na Pešterskoj visoravni kod Sjenice, više od 10.000 ljudi, su u snježnoj blokadi. Mediji iz Srbije javljaju da je na visoravni oko pola metra snijega, temperatura je desetak stepeni ispod nule, a najveće probleme pravi jak vjetar koji stvara smetove koji su ponegdje visoki i po tri-četiri metra.

- Situacija je više nego teška. Ono što mašine očiste, mećava zaveje bukvalno za nekoliko minuta. Zbog smrtnog slučaja jutros smo hitno čistili put ka selu Dubnica i tamo dežura mašina koja teškom mukom uspijeva da taj put održi prohodni. Čistili smo hitno i za selo Rasno odakle je čovjek prebačen u bolnicu zbog previjanja rane poslije operacije - kaže Mića Kaličanin,  zamjenik predsjednika općine Sjenica.

Zbog kvara na dalekovodu u Općini Aleksinac trenutno desetak sela nema struju. Kako bi mogli da angažiraju svu raspoloživu mehanizaciju da čisti snijeg, prema riječima predsjednika ove općine Nenada Stankovića, uvedena je vanredna situacija.

On dodaje da je najkritičnije u okolnim selima, naročito u brdskim dijelovima, ali uvjerava da su putevi do svih prohodni. Međutim, zbog kvara na dalekovodu desetak sela u okolini nema struju.

srbija-haos

U Nišu lakše je povrijeđeno više od deset osoba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.