REGION

Predsjednik Rumunije traži poništenje uredbe o korupciji

Desničar Klaus Iohannis nakon masovnih protesta širom ove države

Avaz.ba

2.2.2017

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis saopćio je danas da će od Ustavnog suda tražiti da proglasi neustavnom odluku vlade da ublaži propise o borbi protiv korupcije koja je izazvala masovne proteste u zemlji.

Iohannis je rekao da će uredbu vlade iznijeti pred Ustavni sud, što je posljednja pravna mogućnost da se spriječi izmjena zakona.

Vlada socijaldemokrata je u srijedu ujutru donijela hitnu uredbu kojom se dekriminalizuje više dejla i zloupotreba vlasti, a neka od takvih djela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 eura.

Uredbu je desničar Iohannis ocijenio kao "neprihvatljivu" i "skandaloznu".

rmunija

Demonstranti ocjenjuju da će uredba pomoći nekim političarima koji se suočavaju s optužbama za korupciju

Na stotine hiljada ljudi je zbog uredbe protestovalo protekle dvije večeri širom Rumunije. Demonstranti ocjenjuju da će to pomoći nekim političarima i vladinim saveznicima koji se suočavaju s optužbama za korupciju.

Prema navodima medija, na ulice je sinoć izašlo najmanje 250.000 ljudi. Tokom protesta je povrijeđeno osam ljudi, a dva policajca i dva demonstranta su prevezena u bolnicu. Policija je privela 20 ljudi, pošto su bacali petarde, kamenice i dimne bombe.

Zbog spornih vladinih mjera danas je ostavku podnio ministar za poslovna pitanja, trgovinu i preduzetništvo Florin Jianu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.