REGION

Nastavlja se politička drama u Srbiji: Produbljuje se raskol između Nikolića i Vučića

Raspodjela fotelja

(A. Z.)

17.2.2017

Aktuelni predsjednik Srbije poslao pismo predsjedniku Vlade u kojem je tražio da ga podrži ili da se rotiraju i da on preuzme i SNS. 

- Ja i dalje čekam dogovor s Vučićem. Prije toga neću donijeti nikakvu odluku i svojim izjavama neću nikoga stavljati pred svršen čin, rekao je Nikolić za Kurir.

Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, poslao je u utorak pismo premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću, u kojem od njega traži da mu da mjesto lidera SNS i predsjednika Vlade kako bi ga zauzvrat podržao u trci za šefa države, saznaje Kurir.

Nikolić je jučer za Kurir rekao i da još čeka dogovor, ali Vučić za to neće ni da čuje.

Informacija da je Nikolić u pismu jasno tražio od Vučića premijersko mjesto nezvanično je potvrđena Kuriru u Predsjedništvu Srbije, a kako kaže izvor ovog lista, ponuda za dogovor stigla je u utorak u toku dana i prilično je iznenadila premijera.

SNS nestrpljiv

- U tom pismu Nikolić traži od Vučiča ili da ga ponovo podrži za predsjednika, ili da se zamijene, da Vučić njemu prepusti stranku da bi mogao da bude predsjednik Vlade - navodi se.

Kao posljedica pisma, tačnije praktične ucjene Nikolića, istog dana održano je Predsjedništvo SNS, a onda zakazan i Glavni odbor SNS.

Na sjednici Predsedništva naprednjaci su se izjasnili da žele Vučića za predsjednika, a dan kasnije objelodanjeno je da će se Nikolić i pored toga kandidovati.

Ovako su tekli pregovori o predsjedničkom kandidatu naprednjaka. Otkako je objavljeno da ipak ulazi u trku, Nikolić se oglasio, poručivši da i dalje čeka dogovor s Vučićem.

- Ja i dalje čekam dogovor sa Aleksandrom Vučićem. Prije toga neću doneti nikakvu odluku i svojim izjavama neću nikoga stavljati pred svršen čin. Tako sam obećao i nikada ne gazim svoju riječ, mada je jasno da se SNS ponaša kao da nema vremena da sačeka dogovor i zajedničku izjavu koju smo obećali građanima. Ovako se ponašam zato što volim Srbiju, a ne vlast - rekao je Nikolić.

Vučić u šoku

Vučić povodom ove izjave nije htio da se oglašava, a prema izvoru Kurira, komunikacija između njih dvojice pukla je preksinoć, kad je nezvanično objavljeno da će se Nikolić kandidovati za predsjednika Srbije protiv Vučića.

- Poslije susreta na prijemu Vučić i Nikolić više nisu komunicirali. I tada su razmenili kurtoazne riječi. Odluka Tomislava Nikolića šokirala je sve u Nemanjinoj 11, uključujući i premijera Aleksandra Vučića. Iako je bilo naznaka da se neće predati bez borbe, Nikolić nije nagoveštavao da je raspoložen za otvoreni rat protiv Vučića. Vučića je pogodio Nikolićev gest i to što nije prvo njemu saopćio odluku o kandidaturi. Nema namjeru da pozove Nikolića, a i ne očekuje njegov poziv, jer ga više ne zanima - navode srbijanski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.