REGION

Vučić predlaže formiranje carinske unije Zapadnog Balkana

Nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Christianom Kernom

Redakcija

17.2.2017

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, predao je danas u Beogradu austrijskom kancelaru Christianu Kernu "papir" o Zapadnom Balkanu s ciljem stvaranja slobodnog tržišta i carinske unije u regiji. Riječ je o ideji koja, kako je objasnio Vučić, ima za cilj da se "približe naše teritorije" i olakša protok robe.

Vučić, zaslužuje podršku Austrije, ocijenivši da će to doprinijeti očuvanju stabilnosti i mira u regionu, prenose srbijanski mediji.

Kern, koji boravi u posjeti Srbiji, nakon sastanka sa Vučićem, kazao je da je taj projekat način da se poboljša blagostanje u regionu i da je to važno i za građane Srbije.

- Stabilnost je nešto o čemu treba da razgovaramo i na nivou Evropske unije u Briselu, i kako možemo podržati na tom putu Srbiju na čelu sa premijerom. Čini mi se da ovde moramo i možemo više da učinimo, rekao je on.

Vučić je rekao da je danas Kernu uručio papir, odnosno njegov prijedlog, kao predsjednika Vlade Srbije, za koji se nada "da će neki koji dođu poslije njega da nastave".

- To je moja ideja za Zapadni Balkan o pravljenju slobodne trgovinske zone, kazao je Vučić.

Rekao je da je o toj ideji imao prve konsultacije i sa predsjedavajućim Veća ministara BiH, Denisom Zvizdićem, i s premijerom Albanije, Edijem Ramom, najavivši da će o tome nastaviti da razgovara jer smatra da je to budućnost regiona.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.