REGION

Masovni hakerski napad na stranice Vlade Crne Gore

Istraga u toku

Agencije

17.2.2017

Sajtovi Vlade i nekih drugih organa Crne Gore na internetu, kao i pojedinih medija, su pod hakerskim napadima, saopćila je danas Vlada u Podgorici. 

Vlada smatra da je cilj napada, započetog jučer, da se "onemogući plasiranje informacija crnogorskoj i inostranoj javnosti". 

"Nadležne službe u Crnoj Gori, u saradnji s kolegama iz partnerskih zemalja, identifikovale su servise s kojih potiču napadi, i rade na lociranju i identifikovanju napadača. Javnost će o rezultatima biti pravovremeno informisana", piše u saopćenju. 

Crnogorski portali i infrastruktura digitalne mreže prvi put na ovaj način napadnuti na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra 2016. godine, dok je nova serija napada počela u srijedu, 15. februara. 

Od jučer su napadi, osim sajtova Vlade i državnih organa, usmjereni i na server elektronske pošte državnih organa, kao i na sajtove pojedinih medija, čime je onemogućen pristup korisnika. 

"Obim i raznovrsnost napada, kao i činjenica da su preduzeti na visokostručnom nivou, ukazuje da je riječ o osimišljenoj i sinhronizovanoj akciji. Činjenica da su napadnuti portali Vlade i državnih organa, serveri elektronske pošte državnih organa, kao i pojedinih crnogorskih medija, kako je to učinjeno i na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, budi sumnju u motive napada čiji je cilj onemogućavanje plasiranja informacija crnogorskoj i inostranoj javnosti”, zaključuje se u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.