REGION

Slovenija: Nova ovlaštenja za policiju

Parlament usvojio novi zakon

Srna

17.2.2017

Pripadnici specijalnih policijskih jedinica u Sloveniji ubuduće će u posebnim okolnostima za onesposobljavanje opasnih osoba tokom intervencije umjesto vatrenog oružja smjeti da koriste eletrične paralizatore. To je omogućeno Zakonom o policijskim ovlaštenjima koji je danas usvojio parlament.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar, cilj je da se policiji omogući da bez upotrebe vatrenog oružja i sa sigurne udaljenosti neutrališe opasne osobe u situacijama kada u rukama imaju hladno oružje, poput noža ili opasne predmete.

Istim zakonom policiji su data ovlaštenja da skuplja i sortira podatke o svim putnicima u vazdušnom saobraćaju, što se tumači naporima u borbi protiv terorističkih prijetnji, prenose mediji.

Policije je dopušteno i da u istu svrhu i radi kontrole graničnog saobraćaja koristi optičke čitače radi identifikacije registarskih oznaka. Istim zakonom, policija dobija ovlaštenja i da reaguje efikasnije u slučaju nasilnih navijačkih grupa i pojedinaca.

Pojedincima se za incidente na stadionima može izreći dvogodišnja zabrana prisustvovanja sportskim priredbama, a policija će smjeti i da prekine putovanje grupa navijača na sportske priredbe ako kod njih nađe zabranjena sredstva ili utvrdi da namjeravaju kršiti javni red i mir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.