REGION

NATO-va grupa brodova u posjetu Crnoj Gori

Specijalizirani za operacije čišćenja mina i drugih eksplozivnih sredstava

Fena

18.2.2017

Tri broda stalne NATO grupe za čišćenje mina djelovanje koju čini zapovjedni poljski brod "Kontraadmiral Xawery Czernicki", španjolski "Duero" i njemački "Rottweil", uplovila su u petak u luku Bar u okviru posjeta mornarici Crne Gore.

Ovu posjetu, kazalo je ministarstvo odbrane, ima za cilj jačanje pomorske sigurnosti, te saradnje i partnerstvo NATO-a i Crne Gore. Tokom posjeta bit će održana zajednička vježba NATO grupe i crnogorske mornarice, navodi Hina.

Zapovjednik SNMCMG2, kapetan fregate Aleksander Urbanowicz, kazao je novinarima da će zajednička vježba s pripadnicima crnogorske mornarice biti prilika da se razmijene znanja i iskustva, ali i unaprijede sposobnosti i saradnja.

Ova grupa brodova, kao jedinstvena cjelina, djeluje uglavnom u Sredozemnom i Crnom moru, a specijalizirana je za operacije čišćenja mina i drugih eksplozivnih sredstava zaostalih iz ratova tokom 20. stoljeća.

Crna Gora bi trebala postati članica NATO-u nakon što se dovrši postupak ratifikacije njezina protokola o pristupanju u svih dvadeset i osam zemalja članica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.