REGION

Pobjeda: Značajna uloga britanskih i američkih službi u razotkrivanju Šišmakova

Jedan od organizatora koji je planirao terorostički napad u Crnoj Gori 16. oktobra

(Pobjeda)

22.2.2017

Novi dokazi koji su razotkrili da je ruski državljanin Eduard Širokov, jedan od organizatora kriminalne organizacije koja je planirala teroristički napad u Crnoj Gori 16. oktobra, u stvari Eduard Šišmakov, pripadnik vojne službe bezbjednosti GRU, upućuju na značajnu ulogu britanskih i američkih obavještajnih službi u ovom slučaju, piše podgorička "Pobjeda".

Jasno je, navodi ovaj podgorički dnevnik, da su najmoćnije obavještajne službe dale "podršku" razotkrivanju zavereničke mreže, a svjetski mediji su posljednjih nekoliko dana dobili intrigantnu priču o ulozi Moskve u destabilizaciji crnogorske vlasti.

Stručnjak za bezbjednost, Darko Trifunović, izjavio je za Pobjedu da su crnogorskim istražiteljima u otkrivanju organizatora akcije značajno pomogle britanska i američka obavještajna služba, što suštinski znači da je Crna Gora u bezbjednosnom smislu već dio mreže NATO-a.

- Ostalo je samo još par ratifikacija Pristupnog protokola, tako da se može reći da je Crna Gora već u NATO-u, naveo je Trifunović.

sirokov-1

- Činjenica da je bivši crnogorski premijer, Milo Đukanović, na posljednjem NATO samitu u Varšavi sjedio pored najmoćnijih ljudi svijeta, govori da Crna Gora zauzima dobre pozicije i da će imati moćne saveznike. A otkrivanje nekih detalja, vezanih za istragu o pokušaju terorizma, ukazuje da je Crna Gora ušla u najmoćniju bezbjednosnu arhitekturu svijeta, ocjenjuje Trifunović za Pobjedu.

Objavljivanjem informacije o ruskom vojnom oficiru Šišmakovu, pripadniku vojne službe bezbjednosti, ozloglašene GRU, koja govori o umiješanosti Rusije, Crna Gora je postala udarna vest u svjetskim medijima od agencija Reuters i AP, Daily Telegraph, Sky News, do američkih New York Timesa i analitičkog magazina Politiko.

Trifunović ocjenjuje da britanski mediji intenzivno pišu o akciji ruskih agenata u Crnoj Gori, između ostalog i zato što Velika Britanija ima problem s ruskim agentima i zabrinuta je za očuvanje vlastitih informacija važnih za bezbjednost države.

- Ovo što su Rusi pokušali u Crnoj Gori je samo predvorje onoga što će pokušati da rade u drugim zemljama, smatra Trifunović i podsjeća na umiješanost ruskih službi u kampanju za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema njegovim rečima, Rusija, kao velika država i moćna bezbjednosna sila, ima mogućnost asimetričnog vođenja ratova i izazivanja hibridnih sukoba.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.